19min.bg

Птеродактилите не можели да летят?

Японски учени от Токийския университет са установили, че птеродактилите не са можели да летят добре, тъй като им е пречела голямата маса, съобщи в. "Телеграф".


За да разкрият особеностите на полета на древните животни, японските учени са изследвали 20 птици от пет различни вида. Специалистите са прикрепяли към птиците малки устройства за измерване на силата на тягата на крилата. Единият от видовете е бил странстващият албатрос (Diomedea exulans). Според съвременните представи неговият начин на летене е подобен на този на птеродактилите.


Албатросите, чийто размах на крилете може да достигне 3,7 метра, умело използват енергията на хоризонталните въздушни течения за изминаване на големи разстояния.


Когато обаче има безветрие, те са принудени да махат с крила, за да създават нужната им подемна сила за поддържане на тялото във въздуха. Като са използвали получените данни, учените от Токийския университет са анализирали вероятната схема на полета на птеродактилите. Според специалистите, ако масата на тялото на древните животни е била над 40 килограма, то те не са можели да махат с крила достатъчно бързо, за да се задържат във въздуха. Масата на албатросите, например, не надхвърля 28 килограма. Според съвременните представи теглото на птеродактилите е достигала 250 килограма. А това означава, че те не са можели да летят.


Разработката е критикувана остро от някои специалисти от археологическото дружество. Те припомнят, че размахът на крилата на птеродактилите е достигал 15 метра. А освен това токийските учени не са отчели и особеностите на околната среда по времето, когато са живели древните животни.