19min.bg

Путин и Бокова откриха Четвъртия международен културен форум в Санкт Петербург

     Четвъртият международен културен форум в  северната столица, както е известен още Санкт Петербург бе открит вчера при рекорден брой участници в него достигащи 7000 човека, предаде БНР. Това е 100 пъти повече  в сравнения с първия форум през 2012 година. На форума в Санкт Петербург, който ще продължи три дни, присъстват повече от 36 делегации от различни държави в Европа, Близкия изток, Азия  и Африка водени от министрите на културата на тези страни. Независимо от сложните външнополитически процеси на форума в Санкт Петербург са пристигнали авторитетни представители от различни области на културата, каза пред журналистите днес руският заместник - министър на културата Александър Журавский.


Тазгодишното издание е посветено на 70 годишнината от създаването на световната културна организация ЮНЕСКО и по този повод тук е и генералният й директор Ирина Бокова.  Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова припомни в словото към участниците, че в Петербург е било прието посланието за запазването на културното наследство. В словото си президента Путин каза, че Русия има много сериозен интерес да сътрудничи с ЮНЕСКО в областта на опазването на световното културно наследство. В рамките на форума Владимир Путин ще приеме Ирина Бокова и ще разговаря с нея.


 На форума в Петербург ще бъде отбелязана и една друга важна годишнина за Русия, а именно 25 годишнина от появата на списъка на руските обекти от световно културно наследство на ЮНЕСКО. В Петропавловската крепост бе открита паметна плоча, информираща, че историческият център на старата столица е бил първия обект в списък на ЮНЕСКО в Русия.