19min.bg

Риба с антибиотици и без антибиотици

Известно е, че рибата е много ценна храна. Също така се знае, че българите много -много не ядат риба, което е жалко. Още по-жалко е, че мнозинството от тези, които все пак ядат, я предпочитат пържена. Някои традиции са неизтребими.


Има и мода, разбира се, и най-верните й последователи са принудени да се придържат към суши, а по-повърхностните - към сьомга. Мода има и сред привържениците на сравнително здравословното хранене, които не са готови да се изръсват много за целта.


Пангасиусът е техният избор, понеже струва около 7 лева за килограм. Голяма изненада беше, когато през лятото от фирма “Атлантик” с гордост съобщиха,че вече и на нашия пазар ще има пангасиус. Договорили я били на световно изложение в Брюксел.


Брюксел естествено звучи гордо, но пангасиус се продава у нас поне от година - две. Къде е договорен и как се внася обаче не е известно. А е важно.


Какво трябва да се знае за пангасиуса, освен че е речна риба от Югоизточна Азия:


произвежда се (това е точната дума) най-много във Виетнам и тази страна е най-големият износител. От всичките 8 рода и 25 вида на пангасиуса във Виетнам са заложили на два, които наричат на своя език “ча” и “баса”.


В анголоезичните държава наричат тези риби catfish – в превод на български: сом. Понякога им казват даже канален сом, защото живее в естествени и изкуствени речни канали.


През юни във Виетнам цената на пангасиуса много падна и фалираха много малки фирми, от което добрата новина е, че производството на некачествена риба ще е по-малко.


Най-големият износ бил за САЩ, но там, а също в Канада и В Япония свиха вноса, заради употребата на антибиотици при отглеждането на рибата.


Миналата година Щатите свалиха забраната за внос от 29 виетнамски производители. В ЕС от януари тази година разрешение за внос имат 269 виетнамски предприятия за морски продукти. А пангасиусът е речен.


Някои грешат като смятат пангасиуса за вид морски език. Не е така, да знаете. МОРСКИЯГ език е съвсем друг вид риба и най-малкото, което може да ви ориентира е цената му - доста по-висока е.


Разбира се, ако сте попаднали на добросъвестен търговец. Тук пресен пангасиус може да се намери всъщност твърде рядко. Имаше по едно време в “Пикадили” и никак не беше евтин.


Иначе се продава замразено филе само с един цвят. Защо това да се подчертава? Защото във Виетнам правят 4 цвята - бяло,светло розово,жълто и светло жълто. Понякога, но рядко се среща и червено. Зависи от храната и от условията на отглеждане.


Особеностите на българския пазар не правят рибата по-малко ценна храна, па макар и пържена.