19min.bg

Сезони Форум е най-успешната аукционна къща

Най-авторитетният сайт за изкуство в България www.artprice.bg публикува статистика за пазара на изкуство в София. Според нея за миналата година са проведени 13 публични търга с над 1500 произведения на изкуството, от които са продадени половината.


Чукчето е ударило най-висока цена 10 500 евро за картината Натюрморт от Давид Перец, продадена от Сезони Форум на 11 февруари в Шератон. Най-евтината творба за годината е Гларуси на Борис Стефчев - 10 евро - изтъргувана от Аполон и Меркурий на 26 март 2009 г.


Не само според цената, но и според процента на реализация, най-успешната аукционна къща у нас е Сезони Форум с 64,75% от предлаганите творби, следвана от Виктория с 53% и Аполон и Меркурий с 36,75%. Четвъртата фирма – Ракурси, се отказа от бизнеса.


В този смисъл оригинална се оказва идеята на Виктория за “кризисен търг” с най-слабите произведения на наши класици на „цени до 100 лв”. На това наддаване са реализирани 99% от всички картини. Това обаче е и най-слабият търг от гледна точка на резултата – оборотът е едва 29 380 лв.