19min.bg

София, Пловдив и Варна са най-шумните градове

Най-шумните градове в България са София, Пловдив и Варна, каза д-р Христина Милева - държавен експерт в Дирекция Обществено здраве в здравното министерство, цитирана от Фокус.


Най-честата причина за високите нива на шум в градовете е транспортът, посочи специалистът. Само в столицата дневно в движение са над милион коли, сочи статистиката.


Непрекъснато нарастващият брой на автомобилите при зле поддържаната пътна инфраструктура, недостатъчният контрол на автотранспорта, недобра организация на движението, неадекватните градоустройствени решения, включително недостатъчното озеленяване, са водещите причини за лошата акустична обстановка в градовете на страната, коментира д-р Милева. По думите й шумът влошава качеството на живот на хората и създава риск за тяхното здраве. Той причинява различни проблеми като - затруднява запаметяването, комуникациите, нарушава съня и повишава кръвното налягане. 


Мониторинг на шума в населените места се извършва повече от 30 години във всички областни градове на страната и някои други по-големи градове. В над 50% от пунктовете измерванията показват нива, над пределно допустимите.