19min.bg

Столичната библиотека открива пети филиал в София - в район Овча купел


Това е трета нова локация на Библиотеката на София за последните шест години.



През последните години Столичната библиотека като най-голяма публична библиотека в страната с над 72 хил. читатели и уникални книжни и дигитални ресурси, продукти и услуги, има проактивна политика за привличане на различни читателски публики, разкриване модерни арт-пространства, създаване на дигитални центрове и платформи, търсене на креативни формати на общуване с потребителите.


 


Един от основните приоритети на Столичната библиотека е откриването на филиали в районите на столицата, където гражданите имат ограничен достъп до качествени културни услуги и нови книжни ресурси. За последните шест години Столична библиотека създава три нови филиала: в район „Студентски“, първия в България мобилен филиал - Библиобус и сега - в район „Овча купел“.


 


Столичната библиотека, Столичната община, Столичният общински съвет и районна администрация „Овча купел“ обединиха усилията си за създаване на нов културна точка в креативната инфраструктура на София.
Новият филиал разполага с :


 


  фонд с близо 3.200 тома книги – най-нови и търсени заглавия от съвременни чужди и български писатели, класическа, научна, научно-популярна, детска и учебна литература и периодични издания


 


   комфортни условия за читателите и посетителите –оригинални пространства за четене и занимания – Зона за художествена литература, Детски кът, Зона за четене и Зона за учене (за тийнейджъри)


 


  модерна техника - компютри, лаптопи, роботчета за програмиране, 3D очила, мултимедия, WI FI, разнообразни софтуерни продукти и програми



Филиал Овча купел предлага за читателите и потребителите:



   свободен достъп до всички електронни и дигитални ресурси на библиотеката – каталог с над 700 хил. документа, тематични платформи, дигитални колекции и бази данни, онлайн поръчки и доставка на книги;
   Ползване на цифрови образователни платформи за ученици



    Библиотечни консултанти за читателите и посетителите



   Инициативи за насърчаване интереса към четенето и ученето на децата и учениците - срещи със съвременни български детски автори; арт ателие с младия художник Димитър Кърджилов, изнесени сбирки на Читателски клуб „АРТ и ШОК“ и др.