19min.bg

Стотици се връщат всекидневно от гурбет

Всеки ден автобуси от Италия и Испания докарват у нас стотици сънародници, работили години наред на Апенините и на Иберийския полуостров. Причина за завръщането им обаче не са наближаващите коледни и новогодишни празници, а масовите съкращения на работни места в двете държави. Настъпилата вече икономическа криза принуждавала работодателите да свиват бизнеса си и първите съкращавани, естествено, били имигрантите.


Най-застрашени от уволнение били хората с ниска квалификация като строители, чистачки, сервитьорки и готвачки. Особено силно кризата е засегнала нашенците в Испания. Част от тях са работели на половин работен ден в ресторанти, отварящи само по обяд. Месечното им възнаграждение било минималното за страната – от 800 до 1000 евро. Сега обаче на такава стойност възлизало средното възнаграждение в Испания. При положение че нормална квартира там струва средно 570 евро, българите сами се отказват от работата и се завръщат в родината си.


Наши сънародници, занимаващи се с монтаж на вятърни генератори на еленергия, споделят, че допреди месец-два са работили на твърда заплата 1 000 евро, но бонусите към нея правели доходите им съвсем прилични. Сега обаче добавките били орязани, което щяло да ги накара също да помислят за завръщане.


Кризата обаче удряла и българите с по-висока квалификация. Фирмите за човешки ресурси в Испания например наемали като служители хора от такива националности, каквито се смятали за подходящи в дадена област. Поради свиването на трудовия пазар тези фирми спускали кепенци и служителите, въпреки че образовани и знаят езици, също оставали без работа.


Експерти прогнозират, че връщането на гурбетчиите може да доведе страната до огромен ръст на безработицата, тъй като те стават реална конкуренция на служителите у нас.