19min.bg

Страх на Ивайло Христов взе голямата награда на Златна роза 2020

Новият филм на Ивайло Христов - Страх, взе голямата награда на тазгодишното издание на кинофестивала Златна роза. лентата се отличи със способността да разказва в ироничен стил за много сериозни проблеми.

Страх бе награден и от Съюза на българските филмови дейци, Светлана Янчева пък триумфира сред актрисите.

Специалната награда на журито отиде при Сцени от живота на една актриса с участието на Радина Кърджилова и под режисурата на Иван Владимиров, който също си тръгна с приз за работата си по заглавието. Освен като режисьор той бе награден и като сценарист. Избора си оценяващите обясниха с факта, че филмът е "оригинален и иновативен, който ни държи до края". Уменията на Владимиров пък бяха похвалени във връзка умелото съчетаване на различни гледни точки, изграждането на безупречен актьорски ансамбъл и превръщането на една фрагментарна драматургична структура в хомогенно и вълнуващо филмово преживяване.

18% сиво взе наградата на Варна, с приза за актьор пък си тръгна Иван Бърнев (Житие). Дани. Легенда. Бог бе отличен за операторската работа, а Яна Титова и нейната Доза щастие триумфираха като дебют. Рая на Данте с Владо Пенев и Радина Боршош пък получи награда от критиката.

Ето пълния списък на отличените: