19min.bg

Целина и магданоз предпазват от левкемия

Редовното консумиране на листни зеленчуци, съдържащи флавоноида апигенин, каквито са например магданозът и целината, може значително да намали риска от левкемия, е установил екип от холандски учени, цитиран от puls.bg.


Някои от флавоноидите, които са с най-високо съдържание в плодовете и зеленчуците, могат да забавят или дори да блокират развитието на два вида ракови клетки, са открили експертите. 


Авторите на проучването са на мнение, че апигенинът ще може да се използва като средство за успешна превенция на левкемия.


От друга страна веществото проявява устойчивост при химиотерапия, предупреждава ръководителят на  изследването Майкъл Пепеленбош от университета в Грьонинген.


Апигенинът може да попречи на стандартното лечение на хора, за които вече е било установено, че са болни от левкемия и са започнали конвенционална терапия.


„Апигенинът може да е полезен за предотвратяване на левкемия, но не трябва да се приема едновременно с химиотерапията при вече установени заболявания, тъй като може да възпре положителния ефект от лечението“, заявява Пепеленбош.