19min.bg

Тръгват проверки за замърсена минерална вода

Фирмите в Пловдив и региона, които бутилират минерална вода и дистрибуторите на апарати за такава, ще бъдат проверявани от Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ).


„Това се налага поради факта, че 30% от пробите на минерална вода в големи пластмасови туби с диспенсърни апарати за топла и студена вода са с микробиологични отклонения“, обясни директорът на инспекцията д-р Ваня Танчева, цитирана от Фокус. Замърсяването било доказано чрез лабораторни изследвания, извършени в РИОКОЗ - Пловдив.


От Инспекцията са дали предписания на някои от фирмите, което ще продължи и в бъдеще.


Според д-р Танчева, условно-патогенни бактерии във водата се откриват, защото е невъзможно тези апарати да се сменяват, за да бъдат дезинфекцирани и почиствани механизмите им. Самите те са предназначени за многократна употреба, което ги прави опасни за здравето.


Апаратите се предоставят безплатно при редовно зареждане на офиси и домакинства. Необходимо е да се предприемат сериозни мерки от страна на контролните органи, като производителите също трябва да помислят за редовна подмяна на механизмите при зареждане на водата, съветват специалистите.