19min.bg

Трети сме по аборти в Източна Европа

България е на трето място в Източна Европа по аборти след Русия и Украйна. Това каза по повод Световния ден на контрацепцията в АГ-болница „Шейново” д-р Таня Андреева. България е сред държавите с най-висок брой на аборти. На година у нас се регистрират около 37 000 аборта. Ражданията са около 75 000 на година. Тоест, 1/3 от всички бременности завършват с аборт. Статистиката обаче сочи още, че абортите у нас намаляват с всяка изминалата година в сравнение с ражданията, които се увеличават.
В България 20% от бременностите са планирани, а в страните от ЕС този процент е около 60-70 на сто. Едва 6% от българските се доверяват на контрацептивните таблетки. Съвременните съдържат 10 пъти по-малко хормонални препарати в сравнение с първоначалните таблетки, посочи от своя страна д-р Велев. Ползите от тях са: добра поносимост; добър контрол на менструалния цикъл; бързо възстановяване на способността за забременяване след спиране на приема, безопасни са за повечето здрави жени.
Младото поколение в България припозна в презерватива сериозно средство за предпазване от бременност и половопредавани болести, включително СПИН, сочи още статистиката.