19min.bg

Учениците останаха без закуски

На учениците от първи до четвърти клас не им се дават закуски, въпреки че такива им се полагат по закон. Причината е, че кабинетът е отделил за тази учебна година по 32 ст., с които трябва да бъде осигурена полагаемата се за деня храна на всеки ученик. Съдържателите на училищните бюфети и столове обаче категорично заявяват, че не могат да доставят закуска на такава цена. Резултатът е, че в момента в почти всички столични училища безплатната за децата храна не се осигурява.


Миналата учебна година разкладката беше 50 ст. и се осигуряваше от социалните служби по програмата „Кифла и чаша топло мляко“. След промени в програмата, отпуснатата от правителството сума за столицата на практика лишава малчуганите в училищата от дневната им прехрана. Проверка на 19` установи, че повечето столични школа са вдигнали безпомощно ръце и чакат корекция на правителственото решение.


Някои обаче отчаяно търсят изход от безизходната на пръв поглед ситуация. Такъв е случаят с 18-о СОУ „Уилям Гладстон“. Ръководството на школото и собственичката на училищния стол са се договорили малките ученици да получават безплатно вместо закуска по един плод – ябълка, круша или банан. В петък им предлагали топло мляко или айрян по избор.


В провинцията обаче имало райони, където положението било още по-тежко. В Плевен например отпуснатите пари „осигурявали“ безплатна закуска за 26 ст., а в Русе – за 22,5 ст. От МОН все още пазят мълчание по проблема.