19min.bg

ул. Захарий Круша

Когато бяхме малки, името на улица Захарий Круша ни звучеше смешно. Един приятел живееше на тази успоредна на ул. Георги Софийски. Пък на нея е и известното в София 19-то училище, носещо нашия велик номер на вестник.


Същото, до което убиха човек, понеже изпреварил друг и гарирал на скъпоценно паркомясто. Или пък, защото бил ескперт по делото за подслушване. Всички коментари толкова ли полудяхме са излишни и само можем да се помолим за отишлия си без време...


Но, нали думата ни е за улицата, не е безполезно да се знае кой е Захарий Круша. Захарий Икономович е имал за прякор наименованието на плода. Той е ученик на Неофит Рилски и един от първите учители в София още преди Освобождението от турско робство. Събира още тогава български песни и поговорки, които издават преведени в Париж с негов френски познат.


Смешно е, че кварталът, който агенциите за недвижимости назовават Медицинска академия, носи старософийското име Кривата река. Реката отдавна е затрупана от естакадите на бившата улица Димитър Несторов, сега Иван Гешов, отидоха си и безброй дървета.