19min.bg

Вдигат пенсиите от Нова година

Соцдепутатите ще предложат увеличението на максималния и минималния размер на пенсиите да бъде от 1 януари, вместо от 1 април 2009 г. Това на практика ще изтегли с 3 месеца заложеното в промените на бюджета на държавното обществено осигуряване повишение.


Добрата новина за хората от третата възраст бе съобщена от Донка Михайлова, депутат от БСП, по време на извънредното заседание на Народното събрание вчера. От червената коалиция щели да предложат и увеличаване с 2% от 3 на 5 на сто на тежестта за всяка година осигурителен стаж след навършване на пенсионната възраст. Според Михайлова нарастването на дела на държавното участие във Фонд „Пенсии“ го правело силно зависим от приходите на държавния бюджет, което било рисково в условията на финансова криза.


Лидия Шулева от БНД припомни, че пенсиите не идват от осигуровки, а от данъци. Затова единственият начин пенсионерите да получават адекватни пенсии, съобразно с отслужения си стаж, било увеличаването на вноса за втора пенсия, защото според нея 5% не били достатъчни. От партията на Шулева щели да предложат замяна на минималния осигурителен праг с минимална почасова ставка, т. е. въвеждане на минимално почасово заплащане.