19min.bg

Виена отдава вечна почит към Гена Димитрова

01/02

Австрийската столица добави ново място за почит към многобройните символи на преклонение към личности с особени заслуги към страната и към света, предаде dir.bg. В навечерието на Коледа по инициатива и с финансови средства на Сдружението за култура и изкуство "Лилавият лебед" в четвърти район бе открита паметна плоча върху сградата на "Muhlgasse" 22, в която през 1985-2005 г. е живяла голямата българска оперна певица Гена Димитрова.

Възпоменателният знак, на български и на немски език, запечатва за бъдещите поколения следата от това вдъхновяващо присъствие.

Плочата бе открита с кратко слово от председателя на "Лилавия лебед", д-р Александър Александров. Заедно с другите двама членове на ръководството на асоциацията, оперният певец Апостол Миленков и Мирослав Семков той е в основата на изработването и поставянето на мемориалния знак. Съдействие оказва и свещеник Иван Петкин от Българската православна църква "Св. Иван Рилски". Три комисии са обсъдили проекта преди да издадат разрешение за паметната плоча, за която отсега нататък грижата поема Обшина Виена.


На церемонията по откриването присъстваха представители на четвърти район на австрийската столица, българският посланик в Австрия Иван Сираков, ръководителят на Постоянното представителство на България в ООН, ОССЕ и международните организации със седалище във Виена посланик Емилия Кралева. Културните институти на Италия и Русия също имаха свои представители.