19min.bg

Временни книжки за новите шофьори

Младите водачи да получават временна книжка, която да е валидна за година или две, предложи Йордан Мирчев, председател на транспортната комисия в парламента. Идеята му е новаците да получат постоянна тапия едва след като за този период от време не допуснат сериозни нарушения на пътя. Според него подобна мярка ще накара неопитните шофьори да бъдат много по-прилежни зад волана и да не се правят на джигити веднага след като получат документа за правоспособност в ръцете си.


Друга промяна в Закона за движение по пътищата пък предвижда младите водачи да могат да шофират с най-много 0,2 промила алкохол в кръвта. Това означава, че ако шофьорът е изпил половин литър боза, уредът за отчитане ще установи наличието на промили, заради които книжката му трябва да бъде отнета.


Експертите, които трябва да уточнят промените в закона, са единодушни, че младите водачи трябва да са задължени да поставят стикери на предното и задното стъкло на колата си. Това щяло да предупреждава другите участници в движението, че зад волана стои неопитен колега и трябва да бъдат по-внимателни. Щяла да се засили и отговорността на водача за това дали всички пътуващи са с предпазни колани.