19min.bg

Всичко за човешкото тяло събрано в една книга

Какво предизвиква главоболието, защо понякога губим обонянието си, защо собствените ни гласове не ни оглушават, отпечатъците на пръстите ни наистина ли са уникални, как се задвижва кръвта в нас – отговорите на всички тези въпроси ще намерите събрани на едно място: в енциклопедията „Как работи тялото“ (изд. Книгомания), която е част от поредицата „Фактите, обяснени визуално“.Луксозното издание от 256 с. с нагледен илюстративен материал и ясни и точни обяснения анализира всички органи и системи как функционират в човешкото тяло, представя любопитни факти, опровергава митове и ни дава полезни съвети как да предпазваме и да не пренатоварим организма си, за да сме здрави и с добър тонус.


 


Книгата съдържа 10 глави и ни запознава обстойно с всички протичащи процеси в човешкото тяло. Запознава ни с основни понятия, функции и взаимовръзки между клетките и отделните органи, как им влияем според начина си на живот, обяснява се какво представлява имунната система и защо е толкова важна за всеки един от нас.


 


Някои от най-важните теми, които разглежда книгата „Как работи тялото“, са: Как работят клетките, гените и какво е ДНК, Какво представлява кожата в дълбочина и как можем да я увредим, Коса и нокти, Гъвкавост на тялото, Отхапване и сдъвкване, Как работят мускулите?, Как усещаме и какъв е пътят на болката, Как работят очите и как се създава образ, Как работят ушите и как мозъкът чува, Какво  са вкусът и мирисът, Как използваме гласа си, Как бие сърцето и как се движи кръвта, Как работи черният дроб и много, много други.


 


С нагледни и разбираеми графики и изобилие от удивителни факти енциклопедията разкрива от какви клетки е съставено човешкото тяло, какво представляват костите, косата, какво се случва при нарушения в ДНК веригите, как се унаследяват физически белези, какво се случва с нас по време на движение или сън, как произвеждаме глас, как се проявява паметта и още много други възможности и способности, които приемаме за даденост.


 


Концепцията на „Как работи човешкото тяло“ е създадена така, че да не е задължително последователно четене на статиите. Можете да започнете от най-интересните лично за вас теми в показалеца или съдържанието. Ще се изненадате, че всъщност не познаваме съвсем добре тялото си. Предполагаемият общ брой на органите например е 78. На един от 10 000 души вътрешните органи са разположени от грешната страна на тялото. А най-големият вътрешен орган е черният дроб; иначе е кожата – тежи 2,7 кг и е с площ 2 кв.м. Ето и още един изненадващ факт: не хората имат най-много гени – имаме повече от пиле (16 000), но по-малко от…лук (100 000) или амеба (200 000)! Сред признаците, което ни отличават като индивиди, разбира се, са отпечатъците на пръстите – те наистина ни правят уникални, дори и след увреждане – удобен факт за полицейската работа.


 


Същото важи и за зъбния отпечатък. Дланите и пръстите ни са много чувствителни. Върховете на пръстите ни имат повече нервни окончания отколкото където и да е другаде по кожата. Сензорите за леко докосване са хиляди и дават информация за текстурата на докосваните повърхности. Всяка възглавничка може да разпознае разлики в текстурата 10 000 пъти по-малки от ширината на косъм.


 


В заключение енциклопедията „Как работи тялото“ представя и рядко срещана, но много интересна особеност, която се наблюдава само при хора, които имат т.нар. кръстосване между сетивата. Едни виждат буквите или цифрите като оцветени, а други може да усетят вкус на кафе, когато чуят силен звук „С“.  Това състояние се нарича синестезия и се случва, защото процесът на активиране на нервните клетки в детството не е протекъл като при останалите хора. Резултатът е изграждането на допълнителни връзки между сензорните области на мозъка.


 


„Как работи тялото“ е привлекателно, ценно и образователно четиво, разработено по иновативен начин с качествена система от графики, подходящо както за ученици и студенти, така и за всички читатели, изкушени от анатомията.