19min.bg

Забраняват мощните коли на новобранците шофьори

Възможността от въвеждането на ограничение за начинаещите шофьори, което да им забранява да седнат зад волана на мощна кола, ще обсъди Министерският съвет. Засега е взето решение те да получават 2/3 от стандартния брой на контролните точки, което означава, че ще разполагат с 26 точки. Това стана вчера на правителствено заседание, което прие някои промени в Закона за движение по пътищата.


За нов водач се приема шофьор, получил свидетелство за правоуправление в рамките до една година и до навършването на 25-ата му година. Засега отпада задължението за новобранците на пътя да избират скорост с 10 км/ч по-ниска от тази, с която трябва да се кара в съответното населено място. Те ще могат да шофират и нощем, въпреки че имаше гласове това да не им бъде позволено. Новаците обаче ще бъдат задължени да карат с придружител – опитен водач, когато возят със себе си лице под 18 години.


Обсъжда се възможността да бъде глобяван собственикът на возилото, което е шофирано от нов водач, нарушил ограниченията. Възниква въпросът обаче как ще се процедира в случаите, когато автомобилът е купен на лизинг. По закон возилото е собственост на вносителя, докато купувачът не си го изплати. Така излиза, че глобата трябва да я отнесе фирмата продавач.