19min.bg

Жените на ръба на нервния срив

Жените все повече страдат от различни форми на стрес и експертите предупреждават, че много от тях вече са на ръба на нервния срив, предупреди Independent.


Психическото здраве на дамите се влошава, докато все повече от тях търсят помощ от психиатри, сочат новите данни, предаде БГНЕС. Тежестите на работните задължения, отглеждането на децата и грижата за възрастните родители докарват все повече от тях до ръба. Броят на жените, потърсили помощ за психичното си здраве, е 56% от общия брой на потърсилите лечение, а разликата между половете се увеличава, предупреждават специалистите. Общото нарастване спрямо миналата година е от 3,4%, но 70% от новопотърсилите помощ са жени.


През януари, проучване на националните здравни служби на Великобритания показва 12% увеличение на сред жените, страдащи от депресия и безпокойство от средата на 90-те години. Сред мъжете не е имало увеличение на здравните проблеми.


Специалистите посочват, че нарастващия брой родители, живеещи до 80-те и 90-те си години добавя отговорности на жените, които вече жонглират между изискванията на работата и децата. Със загубите на работни места и намаляване на приходите поради приближаващата рецесия, изискванията към жените, които поемат основната роля за полагане на грижи, може да нараснат непропорционално.