Свързани новини

09.06.2009 18:47

Хладилната чанта ни спасява в летните жеги

Видян 6216 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 4.3333
много слаба слаба добра много добра страхотна

Задаващите се жеги могат бързо да увредят хранителните стоки, които ежедневно пазаруваме. Най-удачно е в случая да се доверим на мобилните хладилни чанти, които са практични и удобни през летните месеци, а и през есента. Цените на този вид продукция варира от 54 лева до 209 лева, в зависимост от производителя, модела и размера. Веригите, които предлагат хладилни чанти са Кауфланд, Волта, Зора, а и във веригата от бензиностанции на компанията Шел. По-евтините вървят по 7-8 лева, но са изградени от стиропор, който запазва температурата на течността или храната. Техният обем е от 0.5 л до 1.5 литра и са добро решение за младите майки, които имат нужда да хранят своите деца със свежа закуска или обяд. Най-големите чанти от типа POWERBOX ЕЛЕК (36Л) са на цена от 209 лева, но те се предлагат с кабел, който дава възможност за захранване от електрическата мрежа или от трансформатор. Мощността на този уред е 54 W и е по-близък по функция до добре познатия ни хладилник. Ако отиваме на плажа или планината е добре да знаем, че може предварително да сложим 5 сантиметрово покритие от кубчета лед, което допълнително охлажда бирата, соковете и другите напитки. В Кауфланд предлагат и среден клас хладилни чанти от 28 литра за 130 лева, а количествата се изчерпват бързо, защото отговарят на всички европейски стандарти, а имат страхотен дизайн. Тези във веригата Шел са на цена от 100 лева и също се купуват много през месеците юли и август. Чантите се предлагат с гаранция, а и поддръжката им е проста работа. Нужно е само да се почистват деликатно, когато са извън захранване, за да няма нежелани ухания на остатъчна храна. Размерът им позволява да се пренасят в багажника на личния автомобил, а и дори да се захранват от него, ако има допълнителен кабел и трансформатор.


Древните египтяни първи измислят хладилните чанти, като са използвали специално оформени и изтрити плочи от камък, който оплитали в тръстика. Така жителите на африканската страна съхранявали месо, мляко, вода и каша, когато пътували надалеч. По-късно римските войници се снабдяват с подобни сандъчета при дългите си походи в Близкия Изток и Северна Африка. Технологията е забравена от европейците, но във Франция  през 1858 година местния нженер Фердинан Каре изобретява хладилника. В САЩ през 30-те година започват масово да произвеждат познатите ни хладилници.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 16 юни 21:00ч.

Който оцелее ще разказва

Режисьор: Сет Макфарлан
В ролите: Евън Джоунс, Уес Стъди, Сара Силверман, Джовани Рибизи, Сет Макфарлан, Нийл Патрик Харис, Лиам Нийсън, Чарлийз Терон, Аманда Сайфред

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

риби