08.03.2009 12:35

Трудни времена за банковата тайна в Швейцария

Видян 1944 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Швейцарската банкова тайна, узаконена през 1934 г. в условията на Голямата депресия, устоя на множество атаки през десетилетията, но сегашната финансова криза може да нанесе тежък удар на тази швейцарска специфичност, отбелязва АФП, като цитира коментар на историка Себастиан Гекс. Информацията за България е от БГНЕС.


Паралелите са смайващи, отбелязва професорът по история в Лозанския университет и автор на няколко труда за банковата тайна. И докато светът изживява най-тежката икономическа криза от началото на 30-те години на миналия век, Голямата депресия, Швейцария отново е принудена както тогава да се притече на помощ на банките си. В онзи труден период френските власти решават да претърсят помещенията на Базелската търговска банка, заподозряна, че помага на французи да изнасят богатството си в конфедерацията, бягайки от фиска. Пред отказа на банката да разкрие имената на френските си клиенти, френските власти хвърлят в затвора ръководителите й и замразяват значителна част от авоарите й. Базелската търговска банка не оцелява след този удар и през 1945 г. е погълната от свой конкурент. Този епизод точно напомня днешната афера с Ю Би Ес (UBS), отбелязва Гекс, изтъквайки, че в момента швейцарската банка е отслабена от финансовата криза. Няколко ръководители на първата швейцарска банка Ю Би Ес, обвинена, че помага на богати американци да избягват плащането на данъци, бяха подведени под отговорност в САЩ. В крайна сметка банковата институция бе принудена миналия месец да съобщи имената на 300 титуляри на сметки. Аферата с Базелската търговска банка накара швейцарските депутати да приемат през 1934 г. закон за банковата тайна, според който всяко нарушаване на тази тайна се смята за престъпление, преследвано служебно. Този нов закон бетонира практиката на банковата тайна, която е в сила от втората половина на XIX и позволява в Швейцария да се превърне във важен финансов център, особено след Първата световна война, когато европейците бягат от данъчния натиск в своите страни. Така Швейцария се превръща в пристан и банките изживяват своя златен век, отбелязва проф. Гекс. След като устоява в една крайно гореща фаза след Втората световна война, когато се оказва в неприятна ситуация заради сътрудничеството си със силите на Оста, Швейцарската конфедерацията успешно се защищава няколко десетилетия на ред от непрекъснатите атаки срещу нейната банкова тайна. Швейцария умее да защищава банковата си тайна, тя има дълъг опит, отбелязва професорът, като посочва, че Швейцария винаги се е опитвала да разединява противниците си. Конфедерацията сега ще направи абсолютно същото на съвещанието в неделя в Люксембург, където министърът на финансите Ханс-Рудолф Мерц ще се срещне с австрийския и люксембургския си колега, за да обсъди заплахите за изготвянето на черен списък на данъчните райски кътчета. Положението обаче е деликатно по няколко причини, предупреждава Гекс: заради финансовата криза, слабостта на Ю Би Ес и единството на няколко държави, по-специално Франция, Германия и САЩ. Банковата тайна обаче съвсем не е мъртва, отбелязва Гекс, според когото изходът от конфликта ще зависи от дълбочината на икономическата криза. Ако кризата продължи, Швейцария ще трябва да направи отстъпки, предупреждава той.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Димитър Франтишек

Сарафов разпореди проверка на работата на прокурор от СГП

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 07 юли 21:00ч.

Милост

Режисьор: Дестин Креттон
В ролите: Майкъл Б. Джордан Браян Стивънсън Джейми Фокс Уолтър Макмилиън Уолтър Макмилиан

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

овен

Вашето лошо настроение ще избледнее днес

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Вашето лошо настроение ще избледнее днес, когато си