11.03.2009 15:15

БСП алармира за нарушения на СО в транспорта

Видян 1768 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 1.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Общиските съветници от БСП алармираха за нарушения при две обществени поръчки, отнасящи се до транспорта на Столичната община, предаде БГНЕС.


На пресконференция председателят на групата съветници на БСП в Столичния общински съвет Жельо Бойчев обясни, че на 29.12 миналата година Столична община е обявила обществена поръчка за 25 трамваи. По думите на Бойчев има и редица нередности, свързани с документацията по обществената поръчка. В документацията е посочено, че те трябва да са по хърватски стандарт, а има само една фирма в Хърватия, която да произвежда трамваи. Липсва и най-важният показател – дължина, вместимост, брой седящи и правостоящи. Още повече, че не съществува на територията на страната ни обсужващ сервиз за трамваи. "Ще се опитаме да минем със сервиза за едно локомотивно депо”, коментитра Бойчев. В декларацията на червените съветници, която днес те представиха се пита "Има ли Столична община цялостен проект за трамвайната система на града предвид огромната инвестиция, която се предвижда да бъде направена – близо 75 млн. евро. Не е ясно още с какви средства и откъде ще се финансира зкупуването. Според съветниците от БСП, разликата между реалната стойност на хървстския трамвай и цената, която ще плати Столична община е около 1 млн. евро, тъй като реалната стойност на един трамвай е 2.5 до 3.5 млн.евро. В понеделник изтича срокът за подаване на документацията на обществената поръчка. Съветниците на БСП заплашиха, че ако процедурата не бъде спряна, ще сезират Европейската комисия и Прокуратурата. "Ще бъде интересно да се обясни на ЕК защо хърватските трамваи са по-качествени и по-евтини”, коментира Гергана Алексова, зам.-председател на групата съветници на БСП.
В столицата междуосието на трамваите е 1009 см, а навсякъде другаде – 1435. "Закупувайки такива трамваи в следващите 30 години ние се обричаме 30 години да не можем да си сменим стандарта”, посочи Жельо Бойчев.
За друго нарушение, свързано със закупуването на 1000 гуми за тролейбуси алармира Георги Свиленски. Според него вече 10 години в Столична община такава поръчка се прави и победителят е един и същ – фирма "Дияна”. Поръчката е обявена на 21 януари 2008 година. Стойността на поръчката е 500 хил.лв. В техническото описание обаче има две думи, които според него си противоречат – а именно диагонална гума с пълен металокор. "Такова понятие не съществува” обясни Свиленски. Пълен металокор имат го само радиалните гуми. Нарушения според БСП има и в изпълнението на договорите с транспортните фирми. "Превозвачите всеки месец трябва да предоставят справка в СО, а те не го правят", твърдят от БСП. Според тях общината не упражнява никакъв контрол върху изпълнението на тези договори и фирмите спекулативно вдигат цените.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 07 юли 21:00ч.

Милост

Режисьор: Дестин Креттон
В ролите: Майкъл Б. Джордан Браян Стивънсън Джейми Фокс Уолтър Макмилиън Уолтър Макмилиан

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

рак

Днес може да възникнат някои недоразумения в личния ви живот

Днес може да възникнат някои недоразумения в личния ви