Свързани новини

25.02.2019 12:27

Йончева към ГЕРБ: Не искаме отстъпки, а да спазвате закона!

Видян 1634 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Ние не искаме отстъпки от ГЕРБ, а настояваме за спазване на закона. От спазването на този закон интерес има не само БСП, а и тези партии които не са представени в парламента, десните партии", заяви в ефира на БСТВ говорителят на ПГ на "БСП за България" Елена Йончева.



Елена Йончева подчерта, че става въпрос за спазване на изборния закон в частта му за осигуряване на възможност за машинно гласуване във всяка секция.



"Под голям обществен натиск ГЕРБ се "съгласиха" да има машини в едва 3000 секции. Те обаче нямат право да се съгласяват или не. Те трябва или да спазват закона, така както е приет 2014 г., или да го отменят. В момента този закон просто не се изпълнява", заяви Йончева.



По думите й, ако има машини, ще има 66% по-малка вероятност за манипулации и няма да виждаме как депутат от ГЕРБ нарамва чували с бюлетини.



Като друго неспазване на изборния закон, Елена Йончева посочи липсата на публичен регистър на избирателя. Тя изтъкна и нежеланието на управляващите да започнат процедура за избор на нов състав на ЦИК, тъй като мандатът на сегашната приключва.



"ГЕРБ посегна на и на демократичните достижения в ИК, като взимането на решения от избирателните комисии с квалифицирано мнозинство. Те го замениха с обикновено. Това означава, че който има мнозинство, в случая ГЕРБ, ще може да взима сама решения. Това не е демократично. Не е демократично и това, че българските граждани няма да имат възможност за касационна жалба до ВАС за решенията на избирателните комисии", категорична бе тя.



Елена Йончева подчерта, че неслучайно хората все по-често казват: "Не е важно кой как гласува, а кой как брои". Според нея само като се спазват законите може да се върне доверието на гражданите в изборния процес.



Йончева подчерта, че ако изборите са честни, ГЕРБ ще загубят катастрофално изборите, поради няколко причини. На първо място, състоянието, в което се намира страната. По думите й, за десет години сме имали шанс, бъдейки част от ЕС и благодарение на средствата, които идват от Брюксел, да станем добро място за живеене с добро образование, с добра инфраструктура, с добро здравеопазване.



"Тогава нямаше да виждаме тези пустеещи села - пътувайки из България човек остава с усещането, не че сме част от ЕС, а все едно сме на война", коментира тя. По думите й всеки може да прецени и по собствения си приятелски кръг, че ако преди е имало хора, които гласуват за ГЕРБ, сега не се виждат такива.



"ГЕРБ ще разчитат на корпоративния вот, на манипулирания вот. Хората вече нямат съмнение в това с оглед и на начина по който бе нарушен Изборния кодекс, заради което и БСП излезе от парламента", заяви Елена Йончева.



По думите й, също като погазването на ИК случаите "Ало, Банов съм", с магистралите, с оградата и още много други са само пример за модела на управление у нас в последните десет години.



 



 














Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

близнаци

Първите неща - първи

Първите неща - първи. Действайте последователно, не се