06.04.2009 08:13

Десетки загинали при земетресение в Италия

Видян 1907 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Земетресение с магнитуд 6,3 по Рихтер разтърси Централна Италия, североизточно от Рим, разрушавайки сгради в историческия център на Акуила, съобщи Дарик. Според агенция АНСА 27 души са загинали, сред които и 5 деца, стотици са ранени, а десетки се водят за безследно изчезнали. Много жители на Рим, където рядко се регистрира сеизмична активност, са се събудили от труса, регистриран малко след 3,00 ч. местно време.Четири деца са загинали в Акуила, административен център на областта Абруцо, други четири деца са извадени живи от развалините на жилищата им, съобщи агенция Анса, позовавайки се на местната болница.


Възрастна жена и малко момиче са загинали във Фосса, близо до Акуила, съобщи SkyTG24. Двете жертви били извадени от развалините на дома им, но медиците не успели да ги спасят.Според последните данни осем души са в неизвестност в друго съседно градче, Сан Деметрио деи Вестини. Информацията бе потвърдена от кмета на Акуила Масимо Джаленте. Няма информация за пострадали българи при земетресението в Италия, съобщи за Дарик говорителят на Министерството на външните работи Драговест Горанов. Във връзка с извънредното положение след силното земетресение министър-председателят Силвио Берлускони отмени визитата си в Москва, съобщи ИТАР-ТАСС, позовавайки се на италианската агенция АНСА. Берлускони заминава за зоната на бедствието и лично ще следи развитието на ситуацията.


Много страни са предложили помощ на Италия след земетресението. „За момента нямаме нужда от помощ от други държави”, каза Агостино Миоцо, цитиран от италианската агенция АНСА. Той отбеляза, че Русия, Германия, Франция, Гърция, Израел и Европейският съюз веднага са предложили съдействие. Властите в Италия съобщиха, че земетресението, регистрирано в 3,32 ч., северно от град Акуила /на около 100 км североизточно от Рим/, в планинския район Абруцо, е с магнитуд 5,8 по Рихтер и епицентър на дълбочина 5 км. Според американския сеизмологичен център трусът е с магнитуд 6,3 с епицентър на 95 км североизточно от Рим на дълбочина 10 км.


Вторичен трус с магнитуд 4,7 е регистриран малко след земетресението, предшествано от слаби трусове с магнитуд 3,5 и 3,9, твърдят италианските власти, цитирани от ДПА. Част от пътя от Акуила за Рим е разрушен. Камбанарията на църквата в Акуила е рухнала, катедралата в града също е пострадала, частично се е срутило ученическо общежитие, разрушени са много сгради в старинния исторически център. По-рано агенция АНСА съобщи за земетресение с магнитуд 4,6, разтърсило снощи  района на Равена, в Северна Италия, без да причини жертви и материални щети. Епицентърът на труса бил на голяма дълбочина - 28 км, поради което земетресението било почувствано в много широк район - от Болоня до Триест, включително на по-голяма част от територията на Словения. Това е най-страшната трагедия от началото на хилядолетието, каза началникът на гражданската защита Гуидо Бертолазо, цитиран от Асошиейтед прес. Агостино Миоцо, представител на департамента за гражданска защита, заяви, че между 10 000 и 15 000 сгради са повредени, което означава, че ще трябва да бъде осигурен подслон и помощ на няколко хиляди хора през следващите седмици и месеци. Последното земетресение в Централна Италия бе на 31 октомври 2002 г. в областта Молизе, при което загинаха 28 души, включително 27 деца, чието училище се срути.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.media си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 30 септември 21:00ч.

Дете 44 2015 г. ‧ Трилър/Криминале ‧ 2 ч 17 мин

Режисьор: Даниел Еспиноса
В ролите: Том Харди Лео Демидов Гари Олдман General Mikhail Nesterov

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

скорпион