Свързани новини

03.04.2020 09:44

Горанов бърка поне с 1.5 млрд. оценката на кризата и лека срещу бедност: Дацов

Видян 3202 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна





Зам.-министърът на финансите през 8-те год.бум 2001-2009 Любомир Дацов написа в Сега: Предложената от правителството актуализация на Закона за държавния бюджет има една единствена цел - да се даде по-голяма гъвкавост и маневреност на финансовия министър и на самото правителство да реагират съобразно обстановката в следващите месеци. В ситуацията на пандемия и наложените ограничения срещу разпространяването й да разполагаш с кеш, да имаш достъп до свежи пари, каквата е идеята за завишаване на тавана на възможния нов дълг до 10 млрд. лв., е ключово.

При абсолютната неяснота как ще се развие кризата поемането на дълг в подобен размер е разумно. Независимо кой какво говори, от управленска гледна точка това трябва да е подходът, вместо правителството да стои с вързани ръце за достъп до кеш. Освен това е

 

по-добре сега да се заеме дълг,

 

когато условията са добри, защото след това може и да е невъзможно.

Актуализацията на бюджета обаче е прибързана мярка в тази несигурна ситуацията. Дори песимистичният сценарий на финансовото министерство за 3% спад на БВП, който е станал основен сценарий, не носи голяма полза като информация и ориентация. Законопроектът за промяна на държавния бюджет е придружен от съвсем малко разчети и никакви таблици за компонентите, на които се дължи това намаление на БВП. А една актуализация на бюджета трябва да носи достатъчно макроикономическа информация, за да знае бизнесът какъв тип поведение да предприеме.

Малкото на брой цифри за 16% спад на износа и 2.2% на заетостта и констатациите за спад на инвестиционната активност и вътрешното потребление са общи приказки, представени просто колкото да бъде изпълнено задължението, че трябва да има съпътстващ доклад.

Дългът ще е нужен за финансиране на дефицита и за мерки от типа на финасиране на ББР. Самият бюджет има резерви, които не се активират или поне няма публична информация, че се прави.

Единствената видима промяна са намалелите с 2.4 млрд. лв. приходи и увеличените с 1.4 млрд. лв. разходи, от където се формира дефицитът от 3.5 млрд. лв. Операцията с предоставянето на 700 млн. лв. за схемата с ББР се извършва под черта, т.е. тя се финансира изцяло от фискалния резерв.

В актуализирания бюджет оценката за намалението на приходите е чисто техническа и много предварителна. За данъците е посочено намалението с 2.014 млрд. лв. и вероятно от осигуровки се очаква свиване на други 400 млн. лв. Изпуснати са помощите, както и оценка на приходите на общините и на НЗОК, които няма как да не бъдат засегнати.

 

Не е направена преоценка на неданъчните приходи

 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

скорпион

Днес може да се чувствате малко изолирани или неразбрани от другите

Днес може да се чувствате малко изолирани или