Свързани новини

17.04.2009 17:54

Новият закон ощетява малките партии

Видян 1444 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Все още не е известна датата на парламентарните избори в България. Ясен е обаче законът за изборите. Той ощетява малките дяснолиберални партии. Това беше и целта, пише вестник "Берлинер Тагесцайтунг", цитиран от БГНЕС.


Почти два месеца преди парламентарните избори българите все още не знаят кога точно ще бъдат те. Поне начинът, по който ще избират, изглежда вече е уточнен. Ако досега всички депутати се избираха според пропорционалното избирателно право, занапред те ще се избират чрез мажоритарно право по партийни списъци. Докато на партиите са необходими както досега четири процента от гласовете, за да влязат в парламента, то т.нар. партийни съюзи трябва да имат 8 процента.
Промените в закона целяха да засегнат преди всичко опозиционния лагер на десните либерали. Те вече едва ли могат да се надяват на влизане в парламентарния състав. Екатерина Михайлова, депутат от Демократи за силна България каза, че целта на промяната в закона била да унищожи малките десни партии. Освен това в 31 избирателни района имало такива със 100 000, но и други с 400 000 гласоподаватели. А това противоречало на конституцията, според която всички гласове имат еднаква тежест.
Публицистът Едвин Сугарев казва, че новият закон бойкотира демокрацията. Той окачествява опита на управляващите партии да елиминират политическите си противници като "долен", като опит, който трябвало да бъде наказан. Според премиера Сергей Станишев обаче, чиято партия гласува за промяната в закона, идеята за условието за 8-те процента не е на БСП. Факт е обаче, че БСП би имала изгода, ако малките десни партии не успеят да влязат в парламента, тъй като те са предпочитан коалиционен партньор на ГЕРБ, която по прогнози би получила 26 процента, докато за социалистите биха гласували между 13 и 16 процента.
Междувременно президентът Георги Първанов наложи вето върху закона за избор на народни представители. Бившият заместник-председател на СДС Едвин Сугарев изрази убеждението си, че СДС и ДСБ ще се явят заедно на изборите и че дясната коалиция ще влезе в парламента независимо от 8-процентния праг, който според Сугарев ще бъде потвърден, въпреки президентското вето.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

риби

Днес може да се чувствате превъзбудени и да реагирате по-емоционално

Днес може да се чувствате превъзбудени и да реагирате