Свързани новини

23.04.2009 08:58

Караджич има документ за договора с Холбрук

Видян 1501 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Бившият президент на Република Сръбска Радован Караджич твърди, че е получил от американските власти документ с който се потвърждава, че през 1996г. е сключил споразумение с тогавашния американски посредник за Балканите Ричърд Холбрук. Споразумението му гарантира имунитет пред Трибунала в Хага, съобщава БГНЕС.


В заявлението до съдебния съвет, което Трибуналът обяви, Караджич посочва, че "на 15 април от правителството на САЩ е получил важен документ, който поддържа неговото твърдение, че това споразумение е съществувало", също така и разрешение от американските власти да постави този документ в молбата за отхвърляне на обвинение от Хага срещу него. Според твърденията на Караджич американските власти го информирали също така, че все още не са приключили с търсенето на всички важни документи, които биха му помогнали относно въпросното споразумение. От заявлението става ясно, че "важният документ" е дипломатическата телеграма от 22 юли 1996 г. изпратена от държавния департамент до тогавашния американски посланик в Босна и Херцеговина Джон Мензис. В същото заявление до съдебния съвет бившият президент на Република Сръбска поискал още две седмици за да може заедно със своите юридически съветници да подготви молбата за отхвърляне на обвинението.
БГНЕС припомня, че още при първото явяване пред Трибунала в Хага Караджич твърди, че от името на САЩ и ООН през юли 1996 г. Холбрук му е гарантирал имунитет пред Трибунала в случай, че се оттегли от обществения и политически живот. Караджич също така твърди, че това споразумение Холбрук е постигнал заедно с бившия президент на Сърбия Слободан Милошевич на среща в Белград на 18/19 юли 1996 г. В заявлението се казва още, че юридическият съветник на Караджич Питър Робинсън е разговарял във Вашингтон на 16 април тази година с американския дипломат Филип Голдберг, който е водил бележки на срещата Холбрук - Милошевич. По този повод Робинсън е поискал от американските власти в случай, че намерят тези бележки, записки или снимки да му ги предадат. По време на разговора с Голдберг Робинсън е научил, още че на разговора между Холбрук и Милошевич на 18 юли 1996 г. присъствали и представители на Генералния щаб на въоръжените сили на САЩ, на Пентагона и на Съвета за национална сигурност, пише в заявлението си Караджич.
Радован Караджич е обвинен в геноцид и престъпления срещу мюсюлманското и хърватското население в Босна и Херцеговина в периода 1992 – 95 г. Той бе задържан на 21 юли миналата година в Белград след като 12 години се укрива под фалшиво име. На 30 юли 2008 г. Караджич беше предаден на Трибунала в Хага.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 23 юни 21:00ч.

Малки невинни лъжи

Режисьор: Гийом Кане
В ролите: Франсоа Клюзе Макс Марион Котияр Мари Жил Льолуш Ерик

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

близнаци

Ще мислите под влияние на емоциите

Ще мислите под влияние на емоциите, което е чисто и