Свързани новини

29.04.2009 09:01

Обама иска 1,5 милиарда долара за не-свинския грип

Видян 1269 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

САЩ обмислят промяна на името на свинския грип, който засяга бизнеса на свинопроизводителите, предаде БГНЕС.


Министърът на вътрешната сигурност Джанет Наполитано и министърът на земеделието Том Вилсак упорито наричаха грипа "вирусът H1N1". "Той не се предава чрез храна. Не е правилно да го наричаме свински грип, понеже всъщност не е такъв", заяви Вилсак. Израел вече отхвърли името "свински грип", като предпочете да го нарече "мексикански грип". Еврейските религиозни правила забраняват консумацията на свинско месо. Срещу настоящето име възрази и парижката Световна организация за животинско здраве, като посочи, че вирусът съдържа пилешки и човешки компоненти, но до момента няма данни за прасе, заразено от свински грип. Експертът по заразните болести Антони Фауци заяви пред Сената, че наименованието "свински грип" отразява начина на обозначаване, приет в научната общност.
За американските свинепроизводители, името се оказа проблем, който принуди представителите на правителството да подчертаят, че американското свинско е безопасно за ядене и не трябва да се забранява вноса. Цените на свинското, соевите кълнове и царевицата спаднаха през последните 2 дни. Президентът Барак Обама поиска от лидерите на конгреса допълнителни 1,5 милиарда долара, за да помогне на американската реакция на появата на свинския грип. "Поради предпазливост, искам от Конгреса да включи в допълнителното бюджетно искане за данъчната 2009 г, което ви изпратих по-рано този месец, сумата е от 1,5 милиарда долара, които да помогнат на нашата страна да се справи с потенциалното разпространение на болестта", се казва в президентското писмо. Говорителят на Белия Дом Робърт Гибс заяви, че фондовете могат да бъдат използвани, за да се създадат запаси антивирусни лекарства, ваксина, да се подпомогне реакцията на американската здравна система и на международните организации да спрат разпространението на грипа.
Междувременно редица държави, сред които Китай, Украйна, Казахстан, Филипините, Тайланд, ОАЕ, Еквадор, Южна Корея и Русия, забраниха вноса на живи животни, на американско свинско или свински продукти от САЩ.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 29 септември 21:00ч.

Странични ефекти 2013 г. ‧ Трилър/Криминале ‧ 1 ч 46 мин

Режисьор: Стивън Содърбърг
В ролите: Руни Мара Емили Тейлър Джуд Лоу Dr. Jonathan Banks Чанинг Тейтъм Мартин Тейлър

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

везни