Свързани новини

27.05.2009 09:06

СЗО прецизира критериите си за пандемия от новия грип

Видян 1741 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Световната здравна организация (СЗО) ще се консултира с учени през следващите седмици, за да изчисти критериите, необходими за обявяване на пандемия от новия грипен вирус A (H1N1), предаде БГНЕС.


"Опитваме се да установим какви доуточнения трябва да се направят, за да сме сигурни, че определенията наистина отговарят на обстановката, заяви и.д. помощник генерален директор на организацията Кеиджи Фукуда. "За да направим това ще помолим редица известни учени и хора с добра подготовка по тези въпроси да ни помогнат да осмислим ситуацията", каза Фукуда пред журналисти. Решението идва в отговор на призивите от различни държави миналата седмица за повече предпазливост преди да се вземе решение за промяна на сегашната фаза 5 в следващата, при която ще бъде обявявена пандемия.
Според сегашните правила, фаза 6 ще представлява чисто географска стъпка с устойчивото разпространение на грипа в общности в друг регион на света. Фукуда заяви, че разпространението на вируса, от който до момента са заразени близо 13 000 души в 46 държави и вече има регистрирани 92 смъртни случая, продължава.
СЗО е убедена, че достатъчно държави са в състояние да установят разпространението на свинския грип в южното полукълбо или в по-бедните региони в света, където отслабени от хронични болести общности могат да пострадат много повече. Повечето случаи на грипа A (H1N1) са протекли относително леко и СЗО признава, че планът й за отговор на пандемията е преди всичко създаден за далеч по-смъртоносния птичи грипен вирус H5N1. Според Фукуда, планът е основно средство, предназначено да гарантира, че държавите са мобилизирани срещу заплахата от нов грипен вирус.



Етикети
, ,
Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 07 юли 21:00ч.

Милост

Режисьор: Дестин Креттон
В ролите: Майкъл Б. Джордан Браян Стивънсън Джейми Фокс Уолтър Макмилиън Уолтър Макмилиан

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

козирог