Русия е готова да преговаря с Турция и Украйна за блокираното в украинските пристанища зърно.

Свързани новини

08.07.2022 18:00

Западните лидери не се снимаха с Лавров на срещата на Г-20

Видян 4666 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 1.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Външните министри на страните от Г-20, които тази седмица се събират на индонезийския остров Бали, не си направиха обичайната групова снимка, след като няколко западни лидери отказаха да се снимат с руския министър Сергей Лавров заради нахлуването на страната му в Украйна.



Според доклад на японската информационна агенция Kyodo държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен е инициирал бойкота на традиционната семейна снимка и към него са се присъединили колегите му от Г-7. Западни дипломати също отказаха да отидат на вечеря в четвъртък вечерта, защото Лавров присъстваше, съобщи Kyodo. Ретно Марсуди, министър на външните работи на Индонезия, заяви, че страната домакин разбира и уважава решението, предаде Ройтерс.


Възможно е обаче да има време за семейна снимка в петък, тъй като Лавров планира да напусне срещата на върха по-рано.



Руският външен министър "все още води двустранни разговори, след което ще говори с пресата и ще си тръгне", заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова пред германската агенция ДПА. Лавров няма да присъства на следобедните срещи, нито на официалната вечеря в петък вечер.



В интервю за руския държавен канал "Россия 24", излъчено в петък, Лавров сякаш потвърди отказа на Запада.



"Що се отнася до срещата с мен, декларацията, че няма да се снимат с мен - никога не съм молил никого да се снима", каза той. "Вчера имаше прием, организиран от индонезийците, нещо като встъпителен прием с концерт, но те [западните лидери] не присъстваха. "


Западните лидери, сред които Блинкен и германският външен министър Аналена Баербок, са отбягвали Лавров на срещата на върха в Бали, отказвайки да се срещнат с него, а американската, канадската и европейската делегация са напуснали, когато руските официални лица са щели да говорят, според Киодо.



Лавров обаче проведе двустранни срещи с турския министър Мевлют Чавушоглу и китайския министър Ван И.

 
В поредица от туитове в петък ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел заяви, че срещата в Индонезия се провежда в особено "тежък контекст след ужасяващата война на Русия срещу Украйна" Той добави: "Пред лицето на агресията никой не може да бъде неутрален. "



По-късно Лавров напусна срещата, докато германският представител Баербок призова за прекратяване на инвазията, съобщиха няколко медии.



В обръщение към репортерите след разговорите при закрити врата Лавров отхвърли "яростните" критики на Запада, като нарече взаимодействието "очаквано непродуктивно"



Външният министър заяви също така, че Русия е готова да преговаря с Турция и Украйна за блокираното в украинските пристанища зърно.

 
 

 Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров присъства на срещата на външните министри от Г-20 в Бали, Индонезия | Снимка от басейна: Stefani Reynolds/AFP via Getty Images



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

скорпион

Абсолютно безстрашно днес ще се противопоставяте на нормите

Абсолютно безстрашно днес ще се противопоставяте на