Грийнууд и Игнатова основават компанията заедно през 2014 г. Една година по-късно тя започва да оперира в САЩ. Според разследването създадената от тях валута е била умишлено завишавана. Това е накарало милиони хора да инвестират спестяванията си в нея.

Свързани новини

14.09.2023 16:22

20 години затвор за основния съдружник на Ружа Игнатова в OneCoin

Видян 2250 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Съоснователят на компанията за криптовалута OneCoin Карл Грийнууд беше осъден на 20 години затвор в Съединените щати (САЩ). Според съда той е извършил съзнателна измама с помощта на така наречената криптокралица от България Ружа Игнатова. Напомняме, че съдружникът във фамилната фирма на актуалния регионален министър у нас, ПП, също е деятел и лице на криптопирамидата.


През 2017 г. САЩ обвиниха Ружа Игнатова и брат й Константин за организирането на финансова пирамида с цел измами с криптовалута и пране на пари. Печалбата на OneCoin във времето, в което тя функционира, възлиза на над 4 милиарда долара. Припомняме, че името на сегашния министър на регионалното развитие Андрей Цеков и на съпругата му също бяха замесени в измамата OneCoin.  През 2022 г. бяха публикувани журналистически разследвания във връзка с това, че съпругата на Цеков е въвлечена в източването на над 1,5 млн. лева евросредства през кухи фирми.


Освен затвор за 46-годишния Грийнууд, съдът предвижда и конфискация на 300 милиона долара. Това е стойността на неговия дял от печалбата в схемата.


Грийнууд и Игнатова основават компанията заедно през 2014 г. Една година по-късно тя започва да оперира в САЩ. Според разследването създадената от тях валута е била умишлено завишавана. Това е накарало милиони хора да инвестират спестяванията си в нея.


"Надяваме се, че тази дълга присъда ще получи отзвук във финансовия сектор и ще възпре всеки, който може да се изкуши да излъже инвеститорите и да злоупотребява с екосистемата на криптовалутите чрез измама", каза американският прокурор Деймиан Уилямс след делото.


Грийнууд беше задържан през 2018 г. в дома си в Тайланд и беше екстрадиран в САЩ, за да бъде съден. По-късно същата година той се призна за виновен. Последните 5 години прекара в ареста.


През 2022 г. Игнатова влезе в списъка на 10-тимата най-издирвани от ФБР в света. За залавянето ѝ е обявена и награда от 250 хиляди долара. Тя е видяна последно през октомври 2017 г., когато ФРБ губи следите ѝ след полет от София за Атина. Пътуване, определено от американските власти като "необичайно". Те дори имат подозрения, че Ружа се е възползвала от теч на информация, за да избегне евентуален арест. След това тя не се е появявала нито публично, нито във виртуалното пространство.


 Пламен Валентинов


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

везни

Ще търсите истината около Вас

Ще търсите истината около Вас, а светът ще Ви посрещне