Настоявам Народното събрание да приеме внесения законопроект, който позволява изградените от общините камери за управление на трафика, да се използват и за контрол на скоростта.

Свързани новини

24.10.2023 11:58

Целта ни е нула жертви на пътя: Хекимян

Видян 902 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Настоявам Народното събрание да приеме внесения законопроект, който позволява изградените от общините камери за управление на трафика, да се използват и за контрол на скоростта... 


Инвестициите в пътната безопасност са инвестиции в живота и затова залагам създаването на специален отдел в Общината, който да въвежда и контролира изпълнението на мерките. Отделът ще има за задача да събира данни за всички критични места, тези с най-голяма концентрация на пътнотранспортни произшествия, както и сигнали от граждани. И ще координира действията по обезопасяването им", заявява Антон Хекимян по време на предизборен дебат, организиран от Института за пътна безопасност.


Категоричността на кандидата за кмет от ГЕРБ-СДС по темата "Транспорт" се базира на факта, че случаите на голям брой катастрофи, пострадали и жертви на пътя се дължат преди всичко на превишаване на скоростта. Затова и сред най-важните приоритети в управленската му стратегия за София е разработването на цялостна програма за подобряване на пътната безопасност. А амбициозната цел е нула жертви на пътя.


Това означава включване на всички общински камери за управление на трафика към системата на Пътна полиция за контрол на скоростта и преминаването на червено. Столична община разполага със 700 трафик-камери, които технически могат да бъдат надградени с минимални инвестиции, съобщават експертите на ГЕРБ. И още: 70% от събраните глоби за пътни нарушения, регистрирани от Общината, да остават в бюджета на София и с тях да бъдат изпълнявани единствено мерки за пътна безопасност.


Сред важните акценти в сектор „Транспорт“ през новия мандат са автоматизацията и дигитализацията на процеса по заснемане на пътни нарушения, както и връчването и събирането на глобите.


За безопасност и спокойствие на жителите в кварталите ще бъде заложена мярката „Зона 30“. Това всъщност е ограничение на скоростта от 30 км/ч, защото е доказано, че намалената скорост спасява живот.


ГЕРБ ще продължи с монтирането на защитни пешеходни острови на улици и булеварди с интензивен трафик, без да намалява броя на лентите за движение. Също така ще продължи с изграждането на повдигнати пешеходни пътеки и изкуствени неравности, чиято цел отново е намаляване на скоростта.


В тази връзка Хекимян съобщава, че в плановете му за управление е заложено пред пешеходните пътеки при училищата и детските градини да има специална червена намаляваща скоростта пътна настилка. Тя притежава висок коефициент на сцепление, за да може при натискане на спирачка колата по-бързо да спира. Помислено е и за ранното обучение на децата от общинските детски и образователни заведения – чрез изграждането на площадки по пътна безопасност в дворовете на посещаваните от малките софиянци институции, те ще имат възможност да се запознават с основните правила на пътя, съобразно спецификите на тяхната възраст.


По отношение на осветяването на пешеходните пътеки, от ГЕРБ съобщават, че до момента това е осъществено на 70%.


„Връщаме мигащата зелена светлина на светофарите и настояваме за промяна в наредбата на Министерството на регионалното развитие, която я ограничава. Тестовото прилагане на „мигащо зелено“ в София доказва, че с тази функция се постига намаляване между 2 и 5 пъти на минаването на червен светофар и на пътнотранспортните произшествия“, заявяват експертите по пътна безопасност от екипа на Антон Хекимян.


Предвид това, че живеем в дигитални времена, високите технологии намират съществено място при транспортната инфраструктура на модерния град. Идеята да се въведе мониторинг в реално време за състоянието на пътната настилка, пътните знаци и маркировката чрез специален софтуер и камери на превозните средства на градския транспорт, носи висока обществена полезност. Също така ще бъде изградена и система от метеостанции и специален софтуер на мостовете на големите булеварди, която автоматично да подава информация за състоянието на пътната настилка и нуждата от обработка срещу заледяване при ниски температури.


    За да усетят ползата, удобството и успокояването на трафика хората в софийските квартали, от екипа на Антон Хекимян поемат също ангажимент, че:


•    Ще бъде изнесена дейността на КАТ „Пътна полиция“ от район „Изток“, в който ежедневно се генерира трафик от стотици автомобили, на достъпен терен при Околовръстния път на столицата. Освободеният терен ще даде възможност за изграждане на обекти от образователната и социалната инфраструктура, от каквито се нуждаят и четирите квартала в близост: „Изток“, „Дианабад“, „Дървеница“ и „Мусагеница“.


•    Ще бъде изнасена дейността на агенция „Митници“ от бул. „Рожен“ на терен до Околовръстния път. Защото дейността на митниците генерира всекидневен тежък трафик, който затруднява придвижването в северните територии.


•    Ще бъде изнесена и дейността на автогарите „Изток“ и „Овча купел“ от жилищните райони. Автогара „Изток“ ще бъде обособена на входа на София при Южната дъга заедно с разширението на метрото, а автогара „Овча купел“ ще бъде преместена до новата интермодална станция на метрото в „Обеля“.



„Голямата ни цел е нула жертви на пътя“, обобщава мерките в частта „Пътна безопасност“ на сектор „Транспорт“ от управленската си стратегия кандидатът за столичен кмет Антон Хекимян. За да бъде София „уреден и сигурен град“.


 Купуването и продаването на гласове е престъпление




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

рак

Неможе да се каже, че си взаимодействате с другите хора

Неможе да се каже, че си взаимодействате с другите хора