Операцията за намаляване на теглото

Свързани новини

04.03.2024 07:45

Операцията за намаляване на теглото има дългосрочни ползи за хората с диабет: Проучване

Видян 26001 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Бариатричната хирургия, наричана още операция за намаляване на теглото, води до по-добър контрол на кръвната захар и до по-малка употреба на лекарства в дългосрочен план при хора с диабет тип 2, отколкото нехирургичното лечение с лекарства като инсулин и метформин.  


В проучването, публикувано в списание JAMA, са сравнени нивата на кръвната захар и лекарствените режими на 262 души, които са били разпределени на случаен принцип да се подложат на операция за отслабване или на нехирургично лечение на диабет тип 2 след седем до 12 години, като например прием на лекарства и промяна в начина на живот.


Участниците, които са били подложени на операция за отслабване, са имали значително по-ниски нива на кръвната захар и са приемали по-малко лекарства за диабет, отколкото тези, които не са били подложени на операция, пишат изследователите от Университета в Питсбърг и други институции. При тях също така е по-вероятно да се постигне ремисия на диабета, която се определя като недиабетни нива на кръвната захар в продължение на поне три месеца без прием на лекарства.


Това изследване "предоставя най-солидните до момента доказателства за дългосрочната ефикасност на бариатричната хирургия за подобряване на контрола на диабет тип 2", пише д-р Томас А. Уодън, професор по психология и бивш директор на Центъра за изследване на теглото и хранителните разстройства в Медицинското училище "Перелман" към Университета на Пенсилвания, в редакционна статия, публикувана заедно с изследването.


Според Националния институт по диабет и храносмилателни и бъбречни заболявания операцията за отслабване е процедура, при която се променя храносмилателният тракт - обикновено се намалява размерът на стомаха - за да се помогне на човека да отслабне.


Полученото в резултат на това намаляване на приема на храна и неврохормоналните промени също така понижават кръвната захар и по този начин лекуват диабет тип 2, пише в имейл до CNN д-р Мерилин Тан, началник на Клиниката по ендокринология в Stanford Health Care, която не е участвала в изследването.


Източник: CNN


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

60000 за Ед Шийран на ст. В.Левски

60000 за Ед Шийран на ст. В.Левски

60 000 души се събраха на концерта на Ед ...

реклама

към тв програма тв програма

НОВА 01 септември 22:30ч.

Бен-Хур

Режисьор: Тимур Бекмамбетов
В ролите: Джак Хюстън, Морган Фрийман, Тоби Кибъл

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

риби