28.05.2024 10:50

НАТО изпада във военен екстаз: Песков

Видян 547 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ръководеният от САЩ блок на НАТО не само е пряко въвлечен в конфронтация с Русия, но сега изпада във „военен екстаз“, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Той говори в отговор на това, че генералният секретар на военния блок Йенс Столтенберг се застъпи за премахване на ограниченията за използване на западно оръжие от страна на Украйна.


Припомняме, че вчера по време на Парламентарната асамблея на НАТО в София бе приета декларация на Украйна да се позволи да използва изпратената ѝ военна помощ за удари по военни цели на руска територия.

Забележките на Столтенберг могат да се разглеждат само като официална позиция на целия воден от САЩ военен блок и Русия ще отговори по съответния начин, заяви Песков.

„Това не може да бъде негово лично мнение. Той е официално лице, той е генерален секретар на Организацията на Северноатлантическия договор и ние го възприемаме именно така. НАТО увеличава степента на ескалация, НАТО флиртува с военната реторика, изпада в „екстаз на военно време“. Това е реалността, с която трябва да продължим да се справяме", заяви Песков.

Последвалите забележки на Столтенберг, че НАТО „няма да стане част от конфликта“, са доста „противоречиви“, отбеляза говорителят, като се има предвид, че военният блок де факто отдавна е страна във военните действия и е влязъл в пряка конфронтация с Русия.

НАТО е пряко ангажирана в конфликта.

В петък Столтенберг призова съюзниците от НАТО да премахнат ограниченията за използването от Киев на оръжия, доставени от Запада, срещу Русия. „Отнемането на възможността на Украйна да използва тези оръжия срещу легитимни военни цели на руска територия силно затруднява защитата ѝ“, аргументира се той.
„Дойде време съюзниците да обмислят дали да не отменят някои от ограниченията, които са наложили върху използването на оръжията, които са подарили на Украйна“, заяви Столтенберг в интервю за The Economist.

В неделя обаче той настоя, че „НАТО няма да се превърне в част от конфликта“. Блокът не планира да изпраща войски или да защитава Киев чрез разширяване на „щита за въздушна отбрана на НАТО към Украйна“, заяви ръководителят на НАТО пред германския вестник Welt am Sonntag.


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

риби