30.06.2024 07:22

Логото на Pepsi с "израелското знаме" предизвиква скандал в Ливан

Видян 5521 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Според местни медии срещу бутилиращата компания PepsiCo в Ливан е подадена официална жалба заради нов дизайн, напомнящ израелското знаме, а мнозина призовават за бойкот на марката в страната.

Ливанската модерна компания за търговия (LMCT) неотдавна пусна в продажба синьо-бяла капачка за стъклените си бутилки, с две ивици около името, съобщи базираното в Бейрут издание L'Orient Today. Според изданието новото лого е предизвикало "общонационална кампания" срещу компанията.


Според изданието ливанският адвокат Зиад Джаафил е подал жалба до прокуратурата в Бейрут миналата седмица, като е поискал от бутилиращата компания да спре използването на логото "поради сходството му по цветове и оформление с израелското знаме".

Адвокатът съобщава, че обвинява ливанската бутилираща компания в "подбуждане на размирици" и "нарушаване на законите за бойкот" срещу Израел.

Подаването на жалбата беше потвърдено от известния имам в Бейрут, Хасан Мораиб, в публикация в X (бивш Twitter). Според духовника в документа се изисква LMCT незабавно да изтегли продуктите си от пазара.


Съобщава се, че новото лого е възмутило местните жители. Според L'Orient Today хората в Южен и Северен Ливан са се опитали да попречат на камионите за разпространение на Pepsi да влязат в техните райони. Собствениците на магазини съобщават, че са изпразнили бутилките и кутиите на Pepsi по улиците и са ги унищожили.

Един видеоклип, споделен в социалните медии, уж показва как мюсюлмански проповедник изгонва дистрибутор на Pepsi от град Бар Елиас.

LMCT публикува изявление, в което отрича "неоснователните обвинения" в подкрепа на Израел, допълва L'Orient Today.

Ливан подкрепя десетилетната политика на Арабската лига за бойкотиране на Израел в знак на солидарност с палестинците. Призивите за спиране на закупуването на стоки, произведени от американски компании, които се смятат за подкрепящи еврейската държава, нараснаха след последната ескалация на израелско-палестинския конфликт през октомври.


Ливан има обща граница с Израел и е дом на "Хизбула" - шиитска мюсюлманска милиция, която смята еврейската държава за враг. Хизбула и израелските военни си разменят ракетни атаки през границата.

По-рано този месец Израелските сили за отбрана (IDF) обявиха, че са финализирали "оперативните планове за офанзива в Ливан". Лидерът на Хизбула, Хасан Насрала, отговори, като заяви, че милицията е готова за пълномащабен конфликт с Израел.


 Мария Пенчева


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

60000 за Ед Шийран на ст. В.Левски

60000 за Ед Шийран на ст. В.Левски

60 000 души се събраха на концерта на Ед ...

реклама

към тв програма тв програма

НОВА 01 септември 22:30ч.

Бен-Хур

Режисьор: Тимур Бекмамбетов
В ролите: Джак Хюстън, Морган Фрийман, Тоби Кибъл

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

телец