01.07.2024 09:03

ГЕРБ-СДС предложи Росен Желязков за премиер и върна изпълнен мандата

Видян 762 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Президентът Румен Радев връчва първия мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи, че ПП ГЕРБ-СДС предлага Росен Желязков за премиер.

    "Връчвам структура и състав на МС, с което заявявам, че този проучвателен мандат е успешно изпълнен", каза Желязков.

Структурата на проектокабинета е следната:

Министър-председатседател: Росен Желязков

Вицепремиер и министър на иновациите и растежа Томислав Дончев

Министър на финансите - Людмила Петкова

Министър на външните работи Даниел Митов

Министър на вътрешните работи Калин Стоянов

Министър на регионалното развитие - Николай Нанков

Министър на труда и социалната политика Деница Сачева

Министър на отбраната Атанас Запрянов

Министър на правосъдието Мария Павлова


Министър на образованието Красимир Вълчев

Министър на здравеопазването - Костадин Ангелов

Министър на културата Любен Дилов

Министър на земеделието Георги Тахов

Министър на околната среда и водите Ивелина Василева

Министър на транспорта Георги Гвоздейков

Министър на икономиката и индустрията Теменужка Петкова

Министър на енергетиката Делян Добрев

Министър на туризма Евтим Милошев

Министър на младежта и спорта - Красен Кралев



"Съобразили сме се с това какво искат българските граждани. Всички говорят, че е лошо да се отива на избори. Затова давам сценарий занапред. Това е правителство на ГЕРБ с няколко министри, които при служебното правителство се справят добре.


Това е правителство, което може да сподели отговорност и това е изцяло правителство, в което ГЕРБ-СДС носи отговорност. Ако правителството мине с някой трик - дали някои не дойдат , дали някои ни подкрепят, не като партии, не като мнозинство, което да изпълнява нашата програма, ясно заявено мнозинство, то тогава правителството ще има много кратък живот, не че някой ще го събори, просто ние ще излеземе от него. В този кратък живот единствената първа и най-важна цел е да приемем бюджета, трябва да се актуализира и трябва да се приеме. Другото е Планът за възстановяване.


Еврозоната е политически въпрос и ако има правителство, мисля, че може да го придвижиме, така както ви вкарахме в Европейския банков съюз", каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след връчването на първия мандат.


7 министри от действащото служебно правителство предлага ГЕРБ-СДС в проектокабинета "Желязков".


От формацията предлагат настоящия финансов министър Людмила Петкова да продължи работата си на поста. Тя работи във ведомството от 2010 година, когато поема дирекция „Данъчна политика“. На три пъти е била заместник-министър - през 2013 – 2014 г., септември – декември 2021 г., както и в двете служебни правителства с премиер Гълъб Донев - от август 2022 до юни 2023.


Два пъти е член на Надзорния съвет на НЗОК, а в периода 2013 – 2014 г. е и негов председател. Преди това 15 години работи в Националната агенция по приходите.


Действащият министър на вътрешните работи Калин Стоянов също да запази поста си в кабинета "Желязков" предлагат от ГЕРБ-СДС. Калин Стоянов стана повод за раздори в сглобката между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Още по времето на кабинета "Денков" в ПП-ДБ се появиха съмнения, че той е в близки отношения с ГЕРБ-СДС. Самият Калин Стоянов напомня, че е назначен на ръководна позиция в МВР от Бойко Рашков по време на кабинета "Петков", когато става временно изпълняващ директор на ГДБОП. Твърди, че постът вътрешен министър му е предложен от самия съпредседател на "Продължаваме промяната" - Кирил Петков.


Министърът на отбраната Атанас Запрянов също е сред номинираните за нов мандат от ГЕРБ-СДС. По време на кабинета "Денков" той беше заместник-министър на отбраната. Тогава министерството се ръководеше от Тодор Тагарев.


От ГЕРБ-СДС предлагат поста си да запази и министърът на правосъдието Мария Павлова. Преди да оглави ведомството Мария Павлова беше заместник на изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов.


Мария Павлова оглавяваше правосъдното министерство и по време на служебния кабинет "Герджиков" през 2017. В периода 17 май 2021 г. до 27 май 2022 г. е заместник-министър на правосъдието в две служебни правителства


Действащият министър на земеделието и храните Георги Тахов също е сред номинираните в кабинета "Желязков". Тахов се присъедини към служебния кабинет седмица след встъпването му в длъжност. Първоначалният титуляр на поста беше министърът от кабинета "Денков" Кирил Вътев. Дни след встъпването в длъжност на кабинета "Главчев" служебният премиер предложи на президента Румен Радев Кирил Вътев да бъде освободен от поста. Като мотиви посочи несправяне със служебните задължения, в резултат на което продължава напрежението и недоволството в аграрния сектор. Така начело на министерството застана Георги Тахов, който преди това оглавяваше Държавен фонд "Земеделие".


Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков влезе в управлението на държавата като кадър на "Продължаваме промяната". След като стана ясно, че приема предложението да остане на поста и при служебния кабинет, той беше изключен от формацията. Ако встъпи в длъжност като министър в кабинета "Желязков", това ще бъде трети пореден мандат за него на поста министър на транспорта.


От ГЕРБ-СДС предлагат поста си да запази и министърът на туризма Евтим Милошев. Телевизионният продуцент беше сред изненадващите номинации в служебния кабинет "Главчев".





Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 07 юли 21:00ч.

Милост

Режисьор: Дестин Креттон
В ролите: Майкъл Б. Джордан Браян Стивънсън Джейми Фокс Уолтър Макмилиън Уолтър Макмилиан

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

стрелец