4 години майка държала децата си заключени в жилище в Стара Загора

Свързани новини

16.07.2024 15:16

4 години майка държала децата си заключени в жилище в Стара Загора

Видян 502 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Две деца от Стара Загора - на 14 и на 17 години, са държани под ключ в жилището си цели четири години. За случая на подрастващите, поставени в риск, е подаден сигнал до местния омбудсман Иванка Сотирова преди близо една година, пише Нова тв.

След дълги битки с институциите децата са изведени и настанени при близки. В момента са на индивидуална програма на обучение. „Трагедията е в това, че майката е психично болна и момчето и момичето не са ходили на училище цели четири години. Стояли са заключени в дома си и са излизали навън само през нощта”, разказа за БНР Сотирова.

Децата са изведени след 12-часово наблюдение на жилището. Оказало се, че близки и роднини на семейството, които живеят в чужбина, многократно са писали писма пред различни институции за ситуацията, но не са получили адекватен отговор и реакция.

„Майката, която е психично болна, е изолирала децата с идеята, че трябва да им даде преклонение към религията. Много е трудно да се установи точният мотив за действията ѝ”, обяснява общественият защитник на Стара Загора.

След извеждането на децата Сотирова срещнала трудности и при изготвянето на психопрофил на майката, братчето и сестричето.

„Срещнах голямо противопоставяне на медицинските структури - оказа се, че ние нямаме детски психиатър в региона. Трябваше да положа огромни усилия и затова от моя страна това беше битка с институциите. Те сякаш омаловажават случая, не проявяват активност и толерантност към хората. Нечовешкото отношение в голяма степен е обхванало чиновниците в институциите”, добави Сотирова.

В момента децата се отглеждат от роднини, имат много добър изказ и богат речник. И двамата са на индивидуална подготовка, за да може по-скоро да влязат в класните стаи заедно с връстниците си. „Трагедията е пълна. Дано да няма други подобни”, коментира още местният омбудсман. Майката на децата е настанена в психиатрия.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

60000 за Ед Шийран на ст. В.Левски

60000 за Ед Шийран на ст. В.Левски

60 000 души се събраха на концерта на Ед ...

реклама

към тв програма тв програма

НОВА 01 септември 22:30ч.

Бен-Хур

Режисьор: Тимур Бекмамбетов
В ролите: Джак Хюстън, Морган Фрийман, Тоби Кибъл

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

дева