24.07.2024 14:36

Натискат Главчев за грешни 4,6М лв. за събитие в НДК, „дадени” от Денков

Видян 9633 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Вместо за нови къщи в опожарените села, 4,6 милиона лева от бюджета се иска настоятелно да бъдат дадени за събитие с доста преувеличена тежест в НДК, което реално излиза 50-ина пъти по-евтино. В текста, в който са пропуснати доста съществени факти, които изброяваме по-долу, не само цената, се отправят нещо като заплахи към премиера Главчев, който съвсем основателно няма доверие в инициативата.


Понеже сме писали по скандалния казус, само напомняме – парите бяха „дадени” от кабинета Денков с постановление от 31 януари, поправено 3 седмици по-късно – на 22 февруари, понеже организаторите не си бяха направили труда дори да проверят свободни ли е залата в НДК за датите 30 и 31 октомври, предвидени от тях и вписани в решението на МС. После са „дръпнати”.

Което е абсурдно, тъй като истинските събития от международен интерес се планират с години напред, за да се съчетаят програмите на многобройни високопоставени участници както стана със Зеления форум на dir.bg в края на юни, събрал вицепрезидентът на ЕК, трима комисари, 16 министри от цяла Европа, освен 10 членове на нашия кабинет, Джон Кери, принцове и топбанкери от света. На въпросното събитие Уебит, от обещаните „няколко премиери от ЕС”, в крайна сметка се оказва, че може би ще бъде потвърден единствено министър-председателят на непризнатото от 5 държави в Евросъюза Косово. Вече имаме прецедент с такова участие – проблемите, които възникнаха при Европредседателството ни заради сановника от същата страна.

Истинско чудо е как харчът, непредвиден в месец по-рано приетият бюджет, е наложен чрез преразпределение на годишните сметки на 3 без друго бедни министерства, воглаве с образованието. Голям финансов ред е имало при Денков и Асен Василев очевидно.

Самото решение на МС, в характерния за ППДБ стил, е написано като съченение на осмокласничка, не в нормално официално – делови или в административен стил, както подобава на официален правителствен документ от най-висок ранг.

Смехотворна е аргументацията на силно завишения и сериозно намирисващ харч, особено недоказанта „възращаемост от 60 млрд.евро”. Преките чуждестранни инвестиции у нас за целия 35-годишен преход са 3 пъти по-малка сума, а Уебит е доста по-млад. Още по-смехотворно е, че миналата година на въпросното събитие у нас били дошли управляващи на активи за „над 20 трилиона евро”.

Всички тези абсолютно произволни твърдения, за шок и ужас на нацията, присъстват в официалния документ на МС, а допълнително отчаяние внася фактът, че правителството Денков не си е направило труда да отправи най-елементарен труд да попита собствената си Агенция за инвестиции каква е истинската статистика. Защото е било наясно, че тя няма нищо общо с цитираните по-горе фантасмагории. В същото време обаче кабинетът Денков взема над милион за събитието от ресорното икономическо министерство, под чиято „шапка” е Агенцията за инвестиции.


 


Радостина Тонева


 


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

60000 за Ед Шийран на ст. В.Левски

60000 за Ед Шийран на ст. В.Левски

60 000 души се събраха на концерта на Ед ...

реклама

към тв програма тв програма

НОВА 01 септември 22:30ч.

Бен-Хур

Режисьор: Тимур Бекмамбетов
В ролите: Джак Хюстън, Морган Фрийман, Тоби Кибъл

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

дева