26.07.2024 13:17

Очаквам бързо изясняване на причините за станалото в Елин Пелин: Радев

Видян 569 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Президентът Румен Радев очаква бързо разследване и изясняване на причините за случилото в Елин Пелин:

"Позволете ми да изкажа съболезнования на семейството на доцент Шишков и на всички пострадали в трагичния инцидент със складовете за фойерверки в Елин Пелин. Очаквам бързо разследване и изясняване на причините за случая, но винаги, при боравене с опасни материали, трябва да се спазват мерките за безопасност. Призовавам всички, които по някакъв начин имат досег с опасни материали, да спазват всички необходими правила, наредби и мерки за безопасност".


Разследване за възникналите взривове се води под надзора на Софийската окръжна прокуратура, съобщиха от прокуратурата.


Досъдебното производство е образувано с първо действие по разследването – разпит на свидетел, за това, че в складова база на фирма „Е.“ ЕООД в село Гара Елин Пелин, при извършване на трудова дейност, представляваща източник на повишена опасност, е възникнал тежък инцидент с пострадали.


С постановление на изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов разследването е възложено на Националната следствена служба. Петима дежурни следователи веднага са изпратени на местопроизшествието. Извършени са разпити на свидетели.


Екип на НСлС има готовност да започне оглед, незабавно след като приключат действията на служителите от Главната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – МВР, и няма опасност от нови взривове.


Тази сутрин е започнал оглед на логистичната база на голяма верига хранителни магазини, в която в четвъртък вечерта възникна последващ пожар.


По досъдебното производство предстои извършването на множество процесуално-следствени действия, при които ще се проверява и дали са спазени условията за съхранение и за работа с взривни вещества и други детайли. Обект на анализ и проверка ще са всички възможни версии, в т.ч. взривовете и пожара на складовете с пиротехника да са възникнали вследствие на умишлени действия.


Решенията на Конституционния съд трябва да допринасят за ефективно управление на държавата, коментира още Радев:

"Сезирах Конституционния съд с ясно аргументирани мотиви и очаквам решенията на Конституционния съд да допринасят за независима съдебна система, за ефективно правосъдие и справедливост. Очаквам те да допринасят за ефективно управление на държавата и най-вече - за ясна политическа отговорност на всеки, който управлява".

Президентът не съобщи на коя партия ще връчи третия и последен мандат за съставяне на правителство. Срокът за връчване на третата папка изтича в понеделник.

"Неслучайно Конституцията е дала 7 дни срок за връчване на третия мандат и аз се надявам политическите партии в 50-ото Народно събрание да използват това време да преосмислят своите собствени позиции, своите виждания за бъдещето на България, да проявят максимална конструктивност и да използват този последен шанс. Ако не успеят, ясно е, че отиваме на избори".



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Мицин отпадна още в сериите на коронната си дисциплина

Мицин отпадна още в сериите на коронната си дисциплина

Петър Мицин отпадна още в сериите на ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Екшън 28 юли 22:00ч.

Леон 1994 г. ‧ Екшън/Криминале ‧ 1 ч 50 мин

Режисьор: Люк Бесон
В ролите: Жан Рено Леон Натали Портман Матилда Гари Олдман Норман Стансф

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

риби