21.08.2024 12:35

Шефът на БНБ отказа да оглави служебен кабинет

Видян 967 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В търсене на нов служебен премиер президентът Румен Радев продължава разговорите с потенциалните кандидати за този пост по новите правиле в Конституцията. Близо два месеца и половина след предсрочните избори и две седмици след неуспеха на настоящия парламент да излъчи правителство, освен редовен, няма назначен и нов служебен кабинет, който да подготви новия предсрочен вот. Не е ясно кога ще се проведат предсрочните избори.

В понеделник процедурата по съставяне на нова временна власт по новите правила в Конституцията зацикли, след като Румен Радев отказа да подпише указ за назначаването на служебен кабинет с премиер Горица Грънчарова-Кожарева заради настояването ѝ Калин Стоянов да продължи да ръководи МВР и в новия служебен кабинет, което според президента, няма да успокои политическата обстановка и да гарантира провеждането на честни избори.


След последните поправки в Конституцията, Румен Радев може да избира само служебен премиер и то от списъка с 10 потенциални кандидати на публични длъжности. Възможностите обаче де факто са само шест. Парламентът не е назначил омбудсман или негов заместник, които са в списъка за евентуален министър-председател. В него е и председателят на парламента Рая Назарян. Тя вече отказа на Румен Радев да оглави евентуално временно правителство. В списъка е заместник-председателят на Сметната палата Тошко Тодоров. Друг възможен вариант са управителят на БНБ Димитър Радев или някой от неговите трима заместници. От месец обаче те са само двама, след като от поста беше отстранен Андрей Гюров.

Подуправителят на Българската Народна банка Петър Чобанов изяви желание да оглави временно правителство.

Такова има и настоящия служебен премиер Димитър Главчев, който и след днешната среща на "Дондуков", 2 потвърди, че е готов да оглави ново служебно правителство, ако президентът Румен Радев реши отново да избере него за този пост. Срещата им продължи около час, но след нея Главчев не отговори на въпроса ще освободи ли от поста министъра на вътрешните работи Калин Стоянов.

Срещите на държавния глава с потенциалните кандидати за служебен премиер продължиха с управителя на БНБ Димитър Радев. Разговорът на "Дондуков" 2 започна в 11.00 часа. След него Димитър Радев каза, че не е променил позицията си от края на март, когато се формираше служебен кабинет по новите конституционни правила, а именно, че не е редно Централната банка да бъде въвличана в политическия процес:

"Аз съм категоричен, че Централната банка не трябва да се въвлича в политическия процес. Не трябва да се подценява, че всъщност Централната банка и банковият сектор са едни от малкото в страната, които работят добре, работят устойчиво. Политиците не трябва да правят опити да тестват тази устойчивост".
Срещите на президента продължават.

В 12 ч. започва разговора му с подуправителя на БНБ Радослав Миленков. Част от разговорите ще бъдат по телефона. Предстои Румен Радев да разговаря с председателя на парламента Рая Назарян, с подуправителя на БНБ Петър Чобанов, който също потвърди, че е готов да поеме поста на служебен премиер. Президентът ще разговаря и със заместник-председателя на Сметната палата Тошко Тодоров.






Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

Кино Нова 25 август 21:00ч.

В тайна служба на Нейно величество

Режисьор: Питър Хънт
В ролите: Джордж Лейзънби, Даяна Риг, Тели Савалас

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

лъв