10.10.2024 15:28

Носителят на Нобелова награда за литература е южнокорейската писателка Хан Канг

Видян 313 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Южнокорейската писателка Хан Канг спечели Нобеловата награда за литература за 2024 г.Авторката на „Вегетарианецът“, „Бялата книга“, „Човешки действия“ и „Гръцки уроци“ беше отличена за „интензивната си поетична проза, която се сблъсква с исторически травми и разкрива крехкостта на човешкия живот“.


След три дни, в които Нобеловите награди отличаваха работата в областта на науката, наградата за литература беше обявена от Нобеловия комитет в Шведската академия в четвъртък (10 октомври). Канг ще последва норвежкия писател Йон Фос, който беше отличен миналата година за писането на нинорск - една от двете официални писмени версии на норвежкия език, която според организаторите на наградата дава „гласност на неизреченото“.


Писателката каза, че „тъкмо е приключила вечерята със сина си“, когато новината е била съобщена. В интервю за The Independent миналата година 53-годишната писателка разказва за процеса на писане, като обяснява: „Езикът беше като двуостър меч, който много исках да хвана, но не беше възможно.“


Канг казва, че „вездесъщото“ насилие я тревожи още от детството ѝ. Дъщеря на писателя Хан Сон Уон, тя е родена в Кванджу, провинциален град близо до края на Корейския полуостров.


Семейството ѝ се премества в Сеул, когато тя е на девет години, четири месеца преди родното ѝ място да бъде опустошено от въстанието в Кванджу, когато мирни протестиращи и минувачи са брутално убити.


Мария Пенчева



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.media си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бтв Синема 20 октомври 21:00ч.

Маската 1994 г. ‧ Комедия/Екшън ‧ 1 ч 41 мин

Режисьор: Чък Ръсел
В ролите: Джим Кери Стенли Ипкис Камерън Диас Тина Карлайл Питър Грийн Дориън Тайръл

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

овен

Трябва сериозно да се замислите накъде вървите

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Трябва сериозно да се замислите накъде вървите и дали