Свързани новини

12.05.2014 14:35

На челно място сме по загинали на пътя млади шофьори

Видян 1443 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

С антистрес топки, брошури и строг полицейски контрол „Пътна полиция" и млади доброволци ще се борят с пътнотранспортните произшествия през месец май. На пресконференция в Главна дирекция „Национална полиция" служители на реда и доброволци представиха тазгодишната си инициатива „Шофирай отговорно и толерантно".


Припомняме, още преди седмици от ГДНП обявиха май за месец на превенцията.


В тази връзка от днес до 23-и май в цялата страна ще се проведат общо 30 специализирани полицейски операции, които ще са насочени основно към младите шофьори. Комисар Антон Антонов обяви, че те са особено рискова група и близо 20% от участниците в ПТП-та за изминалата година са били именно на възраст между 18 и 25 години.


Кампанията в столицата вече е започнала и ще се води основно на три ключови места - шосетата Цариградско, Ботевградско и Пернишко. Тя цели да предпази, а не да накаже - задачата ни е не да търсим повече нарушители, а да предупредим водачите, обясниха от ГДНП.


Служителите на реда не пропуснаха да се похвалят с голямо постижение на фона на тежката пътна обстановка в столицата - цял календарен месец без жертви за пръв път от години - а именно януари 2014 г.


Доброволците от Институт за изследване, образование и развитие „Отворена младеж", които ще се включат в кампанията във всички 28 области, представиха пък обстойна статистика за пътните произшествия във всичките шест държави, в които се провежда тази инициатива - България, Румъния, Гърция, Италия, Словения и Унгария.


По доклади на самите страни средно загиналите при ПТП-та за Европа са 61 души на 1 милион население, докато за родината ни числото е 82. При нас се наблюдава и тенденцията за спад при броя на загиналите, но нарастване броя на ранените.


По общи данни от всичките 6 страни близо 70% от загиващите по пътищата са мъже, а 55% от всички пострадали са именно водачите на автомобили. 27% от жертвите у нас са пътници, като по този показател взимаме челното място в класацията.


14% от загиналите на пътя у нас пък са младежи между 18 и 24 години, като и в тази област страната ни държи първа позиция. 2,4% от жертвите, които българските пътища взимат, са деца под 15 години, като от ГДНП подчертават, че това се дължи на родителското невнимание спрямо предпазните колани и детските седалки.


От началото на годината не е имало ден, в който пътна полиция да не е правила проверки, увериха от ГДНП. Служителите на реда се ангажираха отговорно и с опазването на пътищата през идните седмици, когато за полицаите работата ще е три в едно - избори, балове и тежки ремонти по основните пътни артерии.


На 100% ще сме на работа, ще се вложат всички усилия и в София, и в страната, обещаха полицаите.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 16 юни 21:00ч.

Който оцелее ще разказва

Режисьор: Сет Макфарлан
В ролите: Евън Джоунс, Уес Стъди, Сара Силверман, Джовани Рибизи, Сет Макфарлан, Нийл Патрик Харис, Лиам Нийсън, Чарлийз Терон, Аманда Сайфред

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

стрелец