Свързани новини

12.12.2008 10:52

Строежът на АЕЦ „Белене“ пред провал

Видян 1589 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Строежът на АЕЦ „Белене“ може да се провали заради екологични проблеми. Редица кметове от Румъния и България са изпратили официални писма до Надзорния съвет на германския концерн RWE, с което протестират срещу строителството на електроцентралата, информира „Дойче Веле“.


„Не искаме да живеем всеки ден със страх от нов Чернобил“, пише в писмата. Управниците се страхуват от евентуалните екологични последици и изразяват критика за това, че никой не е потърсил мнението им по отношение на строителството на новата АЕЦ. В началото на ноември тази година активисти от Грийнпийс протестираха срещу участието на германския енергиен концерн RWE като стратегически инвеститор в атомната централа. На 3 октомври  министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров съобщи, че германската RWE е спечелила конкурса за стратегически инвеститор с дял от 49% в АЕЦ „Белене". Другите 51% ще се държат от държавата чрез Националната електрическа компания. Предложената премия от германската фирма беше в размер 550 милиона евро, като собственият капитал, с който ще участва в проекта АЕЦ „Белене" е 1.275 милиарда евро. Главен изпълнител на проекта е „Атомстройекспорт", а основни подизпълнители - френската компания „Арева" и германската "Сименс".



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

дева