12.05.2015 14:41

Стачка срещу пенсионната реформа

Видян 1031 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Националният съвет за тристранно сътрудничество бистри пенсионната реформа утре. Припомняме, че в предложенията си за промени в Кодекса на социалното осигуряване социалният министър Ивайло Калфин предлага плавно нарастване на възрастта и стажа за пенсиониране. За някои категории труд обаче те няма да се повишават плавно. Миньорите, металурзите и другите хора с тежки професии ще работят 10 години повече. Тези, които трябва да се пенсионират през 2016 г. с новата реформа ще трябва да го направят през 2026 г. Очаква се, че тази реформа няма да спести пари, а дефицитът в НОИ ще се увеличи.


Според синдикатите предложеният законопроект няма да изпълни своите цели, а би довел до влошаване на благосъстоянието на българските граждани. Мярката за увеличаване на възрастта и осигурителния стаж за пенсиониране няма да повиши размера на пенсията. 


Следващата година ще нарасне броят на инвалидите. От 500 000 сега, след реформите те могат да достигнат до 1 милион. Причината за това е, че хората с тежки професии ще трябва да работят 10 години повече. Това ще повиши риска от заболявания, задълбочаването на съществуващи вече такива и инвалидизирането, а нашето здравеопазване е на ниско ниво. 


По-разумно би било да се помисли за съотношението на приходите и разходите във фондовете така, че един застаряващ човек с напреднал риск от заболяване, особено при тежките категории труд, да не се пенсионира по-късно. Това ще му позволи той да бъде полезен на семейството си и в същото време да е полезен и на държавата, преди да започне с повишени темпове да „точи“ пари от фонда на Здравната каса. Противното би означавало да се увеличи броят на инвалидните пенсии. Това по същество представлява прехвърляне на средства от едно място в друго.


Миньорите, металурзите и други ще трябва да чакат още 10 години стаж до пенсия. Те и без това сега имат проблеми при вземането на заплатите си.


Синдикатите готвят стачки заради готвените промени, а някои миньори са готови  самоубийствено да останат под земята, ако се стигне до старт на пенсионната реформа.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 02 юни 21:00ч.

Загадката Анри Пик

Режисьор: Реми Безансон
В ролите: Фабрис Люкини, Камий Котен, Алис Изас, Бастиан Буйон, Астрид Уетнал, Ханна Шигула и др.

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

риби