Свързани новини

05.01.2009 09:26

Няма ги новите автобуси на Бойко

Видян 3285 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

30-годишни автобуси и тролеи, пък и по-стари от тях даже возят софиянци. Освен че са овехтели и некомфортни, възрастните возила оскъпяват разходите за транспорт в столичното кметство. Хвърлят се значителни суми за поддръжка и гориво, признават от общината. За съжаление обаче това е само един от примерите за лошото управление, довели до кризисното финансово състояние в столичния транспорт.


На ден в София се движат близо 1000 коли на градския транспорт. Като извадим от тях 250 трамвая, за чийто възрастен, близо 50-годишен парк вече писахме, остават 750 автобуси и тролейбуси.              


Общинската фирма за масов транспорт обслужва на територията на столицата общо 85 автобусни маршрута, които се обслужват ежедневно от 650 автобуса. А едва 14 обаче са линиите, дадени на концесия. А както е известно частникът е доста по-пресметлив по отношение на фирмения бюджет.


Публична тайна е че, автобусният парк се подменя на парче. Частично обновяване е правено в периода 2003 – 2005 г. През юни минала година бяха пуснати в експлоатация нови 35 автобуса „Мерцедес". Тогава кметът Бойко Борисов видя възможност до края на 2008 г. да бъдат извадени от движение и подменени старите автобуси „Икарус". Това обаче не се случи и амортизираните возила продължават да бъдат част от автопарка на общинското дружество „Столичен автотранспорт". С тях продължават и премеждията на пътниците. Много от потърпевшите ги наричат „Сървайвър-изживяване“. Разнообразните екстремни преживявания са в изобилие. Най-безобидното от тях е в автобуса да не спира да вали, след като вън отдавна дъжд няма. Всеки е виждал разкъсаните уплътнения, свързващи двете части на автобуса.


При старите тролеи пък може да ви споходи истински трилър, защото при мокро време, ако не внимавате, може да ви раздруса ток. Стресът от непредвидения „електрошок“ ще ви остави спомен задълго, компенсация от компанията обаче едва ли ще ви споходи. Почти всеки ден коли на автотранспорта попадат в задръстване и закъсняват драстично от разписанията си. Както вестникът писа от тези задръствания печели най-много гигантът „Лукойл“, който прибира цели 46 млн. лв. от трафика. Измръзването през зимата и рискът от топлинен удар през лятото са другите „екстри“, които софиянци получават срещу скромната сума от едно левче.


„Търсим възможности за подновяване на автопарка, но всичко опира до парата“, призна пред 19` зам.-кметът по транспорта Александър Цветков. Според думите му обаче, когато се провеждали процедури за автобуси те не били за конкретна марка, а трябвало да отговарят на конкретни параметри – екологичност, разходни норми, техническо обслужване, гаранции... 


Затова въпросът не е еднозначен и ако „Икарус“ предложат по-добра оферта ще спечелят, заключи Цветков.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 07 юли 21:00ч.

Милост

Режисьор: Дестин Креттон
В ролите: Майкъл Б. Джордан Браян Стивънсън Джейми Фокс Уолтър Макмилиън Уолтър Макмилиан

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

близнаци

Кои са приятелите ви и какво ви свързва с тях

Кои са приятелите ви и какво ви свързва с тях? Понякога