Свързани новини

07.01.2009 09:17

Разговор Станишев-Барозу за кризата около доставките на газ за България

Видян 1964 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министър-председателят Сергей Станишев е провел телефонен разговор с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, свързан със спрените доставки на природен газ за България, съобщиха от правителствената информационна служба.


Премиерът е информирал председателя на ЕК за тежката ситуация в страната вследствие на безпрецедентното100 %-но прекъсване на подаването на газ за България. Той посочил, че за разлика от Гърция и Румъния, ние не разполагаме с други алтернативни източници за доставка на природен газ, освен хранилището в Чирен, което поставя страната ни в изключително тежка ситуация. В тази връзка премиерът заявил, че България се нуждае минимум от 6 млн.куб. м. газ дневно. Министър-председателят е информирал Жозе Барозу за проведените по-рано през деня телефонни разговори с руския премиер Владимир Путин, с председателя на Управителния съвет на „Газпром” Алексей Милер, както и с упълномощения от министър-председателя на Украйна Юлия Тимошенко Григорий Немиря – вицепремиер, отговарящ за сътрудничеството с европейските държави. Станишев подчертал, че получената информация от руска и украинска страна коренно се разминава. При условие, че кризата продължи, на България ще бъдат нанесени тежки щети, предупредил председателя на ЕК българският премиер.


Министър-председателят отново е изтъкнал твърдата си позиция, че ще настоява всички страни, подписали Енергийната харта да спазват своите ангажименти и договорености. Сергей Станишев е настоял пред председателя на ЕК Европейският съюз да излезе с позиция, която да помогне на Русия и Украйна да урегулират своите отношения във възможно най-кратки срокове. От своя страна Жозе Барозу е информирал българския премиер за предстоящата си среща с чешкия му колега Мирек Тополанек в Прага на 7 януари, с когото предстои също да бъде обсъдена създалата се ситуация. Председателят на ЕК е уверил Сергей Станишев, че развитието на кризата се следи много внимателно от комисаря по енергетиката Андрис Пиебалгс. Жозе Барозу и Сергей Станишев са били единодушни, че Украйна и Русия не могат да държат, в резултат на своя конфликт, не само България, но и други европейски страни, като заложници. Проблемът би трябвало да се реши по юридически път, но в случая става дума за време, подчертал българският премиер и заявил, че страната ни няма възможност за изчакване. Жозе Барозу е поел ангажимента да разговаря както с руската, така и с украинската страна и да се намерят дипломатически средства за решаване на проблема. По време на разговора премиерът Сергей Станишев е поставил пред председателя на ЕК и въпроса за изграждане на вътрешни свързаности в ЕС, т.е. на единна газова мрежа. Той предложил след приключване на кризата с доставките на природен газ да се търсят начини българската газопреносна мрежа да има възможност да бъде свързана с гръцката с цел в подобни ситуации България да има алтернативен източник за доставки на газ, уточняват от правителствената информационна служба.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

близнаци

Първите неща - първи

Първите неща - първи. Действайте последователно, не се