10.08.2015 13:10

Как да се защитим от колекторските фирми?

Видян 2251 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Центърът за граждански права е затрупан от жалби на граждани, които се оплакват от тормоз, които им упражняват служители на колекторски фирми. Пред камерата ни потърпевша разказа своята история. Какво съветват адвокатите в тези случаи? Всесилни ли са колекторските фирми и можем ли да се преборим със събирачите на просрочени вземания? Оказва се, че има начини да се спасим от заплашителните писма, агресивните телефонни обаждания и претенциите за плащане на различни суми, разказва репортаж на БНТ.



Мобилни телефони, кабелна телевизия, интернет, ток , вода , парно и кредити -  това са само част от услугите , за които плащаме ежемесечно. Ако просрочим някое плащане за по-дълго време, борчът може да бъде прехвърлен на колекторска фирма. Някои събирачи на дългове обаче подлагат длъжниците на истински тормоз. Като в случая с безработна жена, вдовица и майка на две деца, която се престраши да разкаже историята си.



Всичко започнало с банков заем. Кредитът се погасява редовно. Впоследствие жената губи съпруга си, съкращават я от работа и плащанията към банката спират. Все пак успява да погаси натрупания борч от близо 5 хиляди лева. Минават години и внезапно се оказва длъжник към колекторска фирма.



- Мислех, че съм ги изплатила, но всъщност се оказа, че след 6 години имам още да изплащам някакави си 400 лв. , където са ми предали тези сума кък колекторска фирма, която ме издирва всеки ден по 10-15 пъти. Праща ми разни есемеси, тормозят близките ми. Отделно се заканиха , че ще направят запор , на който живея, всъщност на родителите ми, – разказва жената.



Заради непрестанния натиск жената се разболява.


- Съвсем скоро излезнах от болница. Имах диабет ТИП2, – казва тя. – В момента протича втора седмица инсулинова терапия. Не могат да ми регулират кръвната захар.



Средно по 3 жалби на ден, предимно заради телефонен тормоз от колектори, постъпват в Центъра за човешки права.



- В тези случаи ние съветваме гражданите да се обръщат към полицията, тъй като правомощията на колекторските фирми, категорично не включавт разполагане с лични данни на хората, – съветва директорът на Центъра Лидия Делирадева.



Задълженията на хората към компаниите за събиране на дългове вече са близо 1 млрд. лева за полугодието, сочи проучване на сектора. Най-много са към мобилните оператори – 3 пъти повече спрямо миналата година. От Центъра за човешки права разказват и за куриозни случаи.



- Последният и най-комичен случай, бих казала, е на една жена, която получи SMS, че дължи над 150 лв. към “Софийска вода”, – разказва Лидия Делирадева. – Съответно се оказа, че партидата, за която те изискват това задължение от нея,  е обща на етаж, където тя никога не е живяла. Другият драстичен случай бе наскоро, когато се обадиха съседи на починали хора, които намерили във входа съобщение от колекторска фирма към жена, която е починала преди много години и съпругът също е починал.



Когато все пак получим заплашително писмо, адвокати съветват да не губим самообладание, тъй като на практика то няма правна стойност.



- Текстовете, които те пишат в писмата са изцяло манипулативни. Те не отговарят на истината. Имат за цел да изплашат хората, – казва адвокатът Петър Хранов. – Сумите, които се претендират от колекторските фирми в  99% са погасени по давност.



Борчовете за парно, електричество или мобилни услуги са с тригодишна давност. Най-често колекторските фирми откупуват пакети от монополистите именно със задължения, изтекли по давност. Чрез различни прийоми обаче притискат гражданите да признаят дълговете, като обезсилят давността чрез извънсъдебни споразумения, предупреждава адвокат Хранов и съветва:



- В никакъв случай да не се подписват никакви споразумения, да не се плащат никакви суми, които са опоменати в писмата на колекторските фирми, тъй като плащането на сумата води след себе си , че се навира задължението и ако едно задължение било погасено по давност, то давността се счита спряна, прекъсната и след нея тече нова давност.



Ако бъдат подложени на тормоз и заплашвани длъжниците, освен че могат да подадат жалба в МВР, могат също така и да заведат дело срещу колекторската фирма. Все пак за да избегнем главоболията със събирачите на вземания трябва  добре да планираме семейния бюджет и редовно си плащаме сметките.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

дева

Ще се опитвате да правите много неща едновременно

Ще се опитвате да правите много неща едновременно и не,