15.01.2009 10:20

"Мълчаливо" четене на Конституцията на протеста днес

Видян 1510 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Протестът пред Народното събрание днес продължава от 11 часа като мирен седящ протест под надслов „За горите, но срещу насилието”, обяви тази сутрин Коалиция „За да остане природа в България“, цитирана от БГНЕС. 


Според организациите в Коалицията, двучасовото бездействие на полицията вчера при атаките на футболните фенове и последвалите събития говорят ясно за предварителен зловещ сценарий, който цели да уплаши и спре всяка форма на самостоятелна гражданска активност и обединение с цената на побоища и пролята кръв. Независимо от агресията, безпрецедентният протест вчера обедини исканията за спазване на закона и обществения интерес на земеделците, студентите, българските майки и природозащитниците. „Каним всички депутати, министри, полицаи и протестиращи заедно да прочетем основния закон – Конституцията, като си припомним, че Република България е правова държава и законите трябва да се спазват от всички граждани и институции“, заявява Цвета Христова от ЕС „За Земята”. „Провокатори вчера имаше, но полицията не съдейства на организаторите и комендантите на протеста за спиране на техните действия“ продължава Надежда Максимова от коалицията „За да остане природа в България“. „Възмутени сме и ужасени от насилието и полицейския произвол, но няма да се поддадем нито на полицията, нито на провокаторите. Протестът продължава до изпълняване на нашите искания.“
От коалицията „За да остане природа в България“ настояват депутатите днес в пленарна зала да гласуват адекватен Закон за горите. (Виж приложено становище). На свое заседание на 13 януари парламентарната Комисия по земеделие и гори подкрепи само две от исканията на Коалицията по предлаганите промени в Закона за горите. „Вместо да спре незабавно замените на държавни гори – практика противоречаща на Европейските правила за конкурентност – Комисията запази предложението си тази процедура да се премахне едва след 1 март 2009”, коментира Петко Цветков от Българска фондация „Биоразнообразие”. Не се въвежда забрана върху смяната на предназначението на заменените гори – така те могат да бъдат изсечени и застроени. Комисията подкрепи продажбата на държавни гори без да има ясна обоснованост от нуждата за такава продажба и без да са разписани критериите за случаите, в които да се извършва. Постигнат бе напредък по две от исканията на природозащитниците – да отпадне скандалната промяна, разрешаваща строителството на ски писти и извеждането на голи сечи без изключването на тези територии от горския фонд, което би спестило на инвеститорите стотици милиони левове държавни такси; както и да не бъде удължен срокът за отстрел на водоплаващ дивеч. 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

4,3 по Рихтер тресна между Пловдив и Асеновград

4,3 по Рихтер тресна между Пловдив и Асеновград

Земетресение със сила 4,3 по скалата на ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 23 юни 21:00ч.

Малки невинни лъжи

Режисьор: Гийом Кане
В ролите: Франсоа Клюзе Макс Марион Котияр Мари Жил Льолуш Ерик

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

лъв

Може би хората около вас правят нещата неумело


Може би хората около вас правят нещата неумело, но