Свързани новини

20.01.2009 12:25

"The Guardian": Криза ли? Каква криза?

Видян 1618 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Зам-министърът на икономиката Шрити Вадера се извини на англичаните заради прекаления си оптимизъм, съобщи БГНЕС.


След събието всеки става по-мъдър, но реално погледнато, казаното от зам-министъра на икономиката не бе най-умното нещо, което сме чували напоследък за кризата. Всеки ден някоя фирма съобщава за нови съкращения или за предстоящ фалит. Тъкмо на този фон зам-министърът на икономиката и най-близък съветник на премиера Гордън Браун баронеса Шрити Вадера се изцепи по телевизията, че виждала „няколко зелени филиза на икономическо съживяване”. Естествено само няколко часа по-късно се наложи да се показва отново пред англичаните и да се извинява.....
Посрещната с вълна от критики, баронесата-икономист спешно трябваше да си организира серия от интервюта, за да се извини на сънародниците си за необоснования си оптимизъм. Тя обясни, че не била разбрана правилно и под „зелени филизи на съживяване” имала предвид позитивните сигнали от пазара на облигации”. Тя си позволила тези розови констатации, защото поста й на зам-министър на бизнеса предполага да насърчава доверието в бизнеса и икономиката. „Ако съм била неправилно, моля за извинение” – повтаряше неизменно Вадера от една медия в друга.
В интервю за обедната емисия на Ай Ти Ен баронеса Вадера бе запитана, дали вижда някакви „зелени филизи на съживяване”. Без да се замисля тя веднага отговори: „В момента светът все още е доста несигурно място, в глобален аспект. Не бих искала да дават прогнози. Макар да виждам някои зелени филизи, все още е твърде рано да се каже, как ще се развият те”.
Вадера в последния момент трябваше да замести своя министър Лорд Манделсон, който спешно бе извикан в парламента, за да разяснява спасителния пакет на правителството от 20 млрд. паунда да развитие на малкия и средния бизнес.
Баронесата и преди е изпадала в подобни неловки положения, след като преди известно време в един имейл си позволи да нарече акционерите на британската ж.п. компания Railtrack “бабишкери” (grannies). След решението на правителството да обяви Railtrack в ликвидация, с което акциите на компанията в се превърнаха в хартийки без стойност, Вадера заяви: „Какво да правим с тези бабишкери – да ги компенсираме? Може би с безплатни карти за пътуване?
Алън Дънкан, министърът на икономиката в сянка на консерваторите каза: „Коментарите на Вадера показват до каква степен правителството на Гордън Браун работи извън реалността”.
Говорителят на министъра на финансите в сянка от партията на либерал демократите Винс Кейбъл (Vince Cable) каза: „Баронесата очевидно живее в паралелен свят, затова не е учудващо, че коментарите й са от жанра на научната фантастика”.
Министър-председателят в сянка Дейвид Камерън от своя страна каза: Постоянно се трупат нови факти за задълбочаваща се рецесия: миналата седмица изчезнаха още 10 000 работни места, още 10 фирми фалираха...Правителството прогнозира, че към края на юни икономиката отново ще започне да набира скорост. Днес премиерът ще се осмели ли отново да повтори тази прогноза?”
По-късно Браун повтори, че точността на прогнозите му зависи най-вече от нивото на международното сътрудничество.
Лорд Манделсон от своя страна се въздържа да защити своята заместничка и само каза, че Обединенито кралство е „на един хвърлей от края на пътя” към преодоляване на банковата криза. Според него медиите както винаги „са склонни да правят от картичината планина”. „Аз не правя прогнози. Тя (баронеса Шрити) също не прави прогноза. Нямам представа колко лястовици правят пролет, но зная, че Шрити работи изключително упорито в полза на правителството”.
Лорд Манделсон категорично отхвърли сравненията с Лорд Ламонт, „на когото прекалено рано му се привидяха зелени филизи” през 1991 г.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

близнаци