Свързани новини

18.02.2009 09:31

ЕС обмисля извънредни мерки срещу България

Видян 1277 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Европейският съюз ще предприеме извънредни мерки срещу България. Европарламентът (ЕП) ще задължи Еврокомисията (ЕК) да му представя тримесечни доклади как страната ни харчи парите от структурните фондове. Тяхното усвояване засега е символично, но заделените суми са за милиарди, съобщава вестник "Сега", цитиран от БГНЕС. 


Членовете на Комисията по бюджетен контрол на ЕП приеха окончателния си доклад за разходите на ЕС през 2007 г., в който отделиха специално внимание на България и Румъния като високорискови за парите на европейските данъкоплатци. Изводите бяха подкрепени с убийствени цифри, предоставени от ЕК и Службата за борба с измамите ОЛАФ. "Пропорционално на населението си България е допуснала най-много финансови нарушения в ЕС, следвана от Румъния", посочва ОЛАФ. Двете държави са обвинени и че упорито крият своите злоупотреби. "Най-ненадеждна информация за нарушения се подава от България и Румъния", пише в проекторезолюция на ЕП. През 2007 г. България, Румъния, Люксембург и Малта не са си признали нито едно нарушение, а са чакали Брюксел да ги уличи.
76% от разкритите нередности с предприсъединителни фондове през 2007 г. са в България и Румъния, 20% - в 10-те държави, приети преди тях, а 4% - в кандидатките Турция и Хърватия, констатира ЕК. В България, както и в Словакия и Унгария, са засечени случаи, когато делът на злоупотребите се равнява на сумата на целия проект, т.е. всички пари, отпуснати за определена цел, са присвоени за друго. Комисията на ЕС досега е направила само един доклад за управлението на европари в България, който бе огласен на 23 юли 2008 г. заедно с редовния годишен доклад за правосъдието и вътрешния ред. Като отчита злополучния опит с предприсъединителните фондове, докладът на бюджетната контролна комисия посочва, че "през периода 2007-2013 г. България ще получи 6.5 млрд. евро, а Румъния - 20.3 млрд. евро от структурните фондове", и призовава "да се изготвят тримесечни доклади за управлението на тези средства".
Във връзка с това комисията по бюджетен контрол подкрепя спирането на пари и призовава ЕК да измисли нови мерки, като "приложи натиск върху България и Румъния". Предложено е генералният секретариат на ЕК, който пише 6-месечните доклади за съдебните системи и престъпността в двете страни, и дирекциите в ЕК, които спират парите при забелязани нередности, да синхронизират действията си, за да постигнат по-голяма ефективност. Евродепутатите се възмущават от липсата на надеждни национални контролни системи в България и Румъния, чиито власти са порицани, че "не са положили всички усилия да отстранят слабостите".
Въпреки че ОЛАФ дава доказателства за своята строгост при защита на парите на европейските данъкоплатци, ЕП поиска отделен отчет за всички забелязани нередности в България. Евродепутатите настояват да се приложи "принципът на нулева търпимост" към злоупотребите с европари.
Българската евродепутатка от левицата Маруся Любчева се опита да смекчи доклада. "Общите констатации и изводи в докладите доведоха до това да се постави на България етикет като неизряден член на ЕС и той се използва навсякъде", каза представителката на БСП пред Комисията по бюджетен контрол. Тя поиска ЕК да си подели с България част от вината за нарушенията, защото до приемането на страната през 2007 г. проектите са одобрявани от Делегацията на ЕК в София. Любчева обясни проблемите с лоша комуникация. Подобна е и защитната теза на правителството на Сергей Станишев на все по-сериозните критики от Брюксел. Евродепутатката обаче се съгласи, че е "нужно да се изгради постоянен механизъм за наблюдение как се изпълняват всички проекти, финансирани от ЕК, за да се предотврати натрупването на проблеми".



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 02 юни 21:00ч.

Загадката Анри Пик

Режисьор: Реми Безансон
В ролите: Фабрис Люкини, Камий Котен, Алис Изас, Бастиан Буйон, Астрид Уетнал, Ханна Шигула и др.

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

риби